Gyilkossággal is vádolják az amstetteni vérfertőző férfit

Nemcsak vérfertőzés, nemi erőszak, emberrablás, rabszolgatartás, hanem gyilkosság is szerepel abban a vádiratban, amelyet a minap a St. Pölteni ügyészség a saját leányát és attól származó gyermekeit tömlöcfogságban tartó Josef Fritzl ügyében elkészített.

Az elhíresült ügy szinte valamennyi részlete ismert már, az azonban nem volt bizonyos, hogyan értékeli a nyomozó – és vádhatóság a hetedik újszülött állítólagos természetes halálát, majd a holttest elégetését.

Bár a 73 éves gyanúsított azt állítja, hogy a kisfiút soha nem látta élve, az államügyészség hitelt adott a megkínzott, megalázott, börtönben tartott Elisabeth F.szavainak, amelyek szerint az újszülött légzési zavarokkal küzdött csupán. Az orvosszakértő szerint – akire az államügyészség a gyilkosság vádjának megfogalmazásakor hivatkozik – gyors orvosi segítség megmenthette volna a babát, ennek elmulasztása vezetett halálához.

Gyilkosságért életfogytiglani börtön a büntetés. A vád többi pontja egyenként 10-15 év börtönnel büntethető. A vádirat érdekessége, hogy most először alkalmazzák az ausztriai törvénykezés gyakorlatában a rabszolgatartás vádját: eddig nem volt olyan gyanúsított, aki szabadságától megfosztva áldozatát huzamosan saját tulajdonának tekintve parancsai végrehajtására kényszerítette volna.

Az osztrák sajtó a bűntetteket részletesen taglaló, 27 oldalas vádirat nyilvánosságra hozatalával oka fogyottnak véli az amstetteni rém valódi nevének elfedését, s immár vezetéknevét is közli. Az államügyészség még nem döntötte el, mikor kezdődik a per, és nyilvános lesz-e.

A zárt tárgyalást indokolná az áldozatok védelme – ők, elsősorban a gyermekek - valószínűleg új identitással kezdik majd meg nem egyszerű beilleszkedésüket a társadalomba.

(BÉCS)

Ha rábizonyítják a gyilkosságot, akkor Josef Fritzl örökre rács mögé kerül. A rendőrségi felvétel 2008 áprilisában, letartóztatása után készült
Ha rábizonyítják a gyilkosságot, akkor Josef Fritzl örökre rács mögé kerül. A rendőrségi felvétel 2008 áprilisában, letartóztatása után készült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.