Gyilkos tornádó csapott le Dallasra is

Tizenegy ember veszette életét a Dallas külvárosára lecsapó szombati tornádóban, és ezzel 29-re emelkedett az Egyesült Államokban egy hete tomboló ítéletidő áldozatainak száma. A BBC úgy értesült, nyolc ember akkor halt meg, amikor a tornádó lesöpörte járművüket egy autópályáról a Dallas melletti Garlandban, másik három holttestre pedig a közeli városokban bukkantak.

A szokatlanul erős tél már egy hete szedi áldozatait az USA déli államaiban, tisztviselők szerint Texas és Oklahoma történelmi hóviharra készülhet, a fagyott csapadék vastagsága akár a 41 centimétert is elérheti.

A hirtelen lecsapó legutóbbi tornádó a helyi jelentések szerint templomokat rombolt le, autókat és fákat kapott fel Texasban. Melinda Urbina a Dallas megyei sheriff hivatal szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a Garland szélén végigsöprő szombati vihar több autóbalesetet is okozott, és legalább öt embert megölt, amikor autójukkal együtt ledobta őket az autópályáról. A roncsok átkutatása után helyi idő szerint vasárnap reggel már nyolcra módosították az áldozatok számát és kiderült az is, hogy legkevesebb 600 épület sérült meg.

A helyi rendőrségnek a sötétséggel is meg kellett küzdenie, az ítéletidő ugyanis áramszüneteket, hirtelen áramkimaradásokat okozott. Legalább 30 ezer ember maradt áram nélkül, és törött gázvezetékekről is érkeztek bejelentések. A Vöröskereszt a helyszínen biztosít átmeneti menedéket a hontalanná válók számára.

Amatőr felvétel a texasi tornádóról:

„Az utcai lámpák és az autópálya világítása is kialudt" – idézi Mike Hatfield rendőrségi szóvivőt a Dallas News. A helyi média jelentései szerint két embert holtan találtak egy benzinúton Copeville-ben, egy embert pedig meggyilkoltak Blue Ridge-ben.

A meteorológiai szolgálat megerősítette, hogy több tornádó is elérte az észak-texasi városokat, miután végig söpörtek az elmúlt héten az Egyesült Államok középső régióin. A legnagyobb puszítást Mississippiből jelentették, ahol 20 tornádó tíz ember halálát okozta. Az ítéletidőben 56 ember sérült meg és több mint 400 ház semmisült meg vagy rongálódott jelentős mértékben. Az egyik tornádó állítólag több mint 161 kilométer hosszan feltépett egy utat Mississippi és Tennessee között.

A karácsony környéki ítéletidő nem számít ritkaságnak az Egyesült Államokban, de a meteorológusok szerint a mostani súlyos helyzethez hozzájárul az egyet területeken tapasztalható, az évszakhoz képest magas hőmérséklet is. Washingtonban 23 fokot mértek vasárnap, és ezzel megdőlt a főváros napi melegrekordja.

Egy évvel ezelőtt egy tornádó öt embert ölt meg és több tucatot megsebesített Mississippi délkeleti részén. 2012 karácsonyán olyan vihar dúlt, mely otthonokat rongált meg Texasban és Alabamában. Az idei viharok a legutóbbiak pusztításának mértékét jelentősen felülmúlták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.