Gyermekelhelyezési pert nyert egy meleg pár Thaiföldön

Gordon Lake és Manuel Santos béranya segítségével vállaltak gyereket. Azonban amikor a kislány megszületése után a nő tudomást szerzett róla, hogy egy azonos nemű párhoz kerül a gyerek, nem volt hajlandó aláírni a papírokat. A gyerekelhelyezési perben ma született döntés, a két férfihoz került a kislány.

A bangkoki családjogi bíróság döntése értelmében a kislány törvényes gyámja a biológiai apa, az amerikai Gordon Lake – számolt be a BBC. „A bíróság a gyerek, Carmen Lake egyedüli gyámjának az ügyfelemet, Gordon Lake-et jelölte ki” – jelentette be Lake ügyvédje, Rachapol Sirikulchit. 

„Nyertünk! Nagyon boldogok vagyunk... Hamarosan véget ér a rémálom!” – mondta el újságírók kérdésére Santos. Hozzátette, Carmen most már elrepülhet velük Spanyolországba, ahol a pár él.

Manuel Santos távozóban a bíróságról ünnepli az ítéletet
Manuel Santos távozóban a bíróságról ünnepli az ítéletet
Chaiwat Subprasom / Reuters

Az ügyet több tényező is bonyolította. A thai törvények nem ismerik el az azonos neműek házasságát, illetve a béranyaság intézményét a kislány születése utáni hónapban be is tiltották az országban.

Az amerikai Lake és szintén 41 éves spanyol partnere, Manuel Santos még az új szabályozás előtt megállapodtak egy thai nővel, Patidta Kusolsanggal, hogy az kihordja a pár gyerekét. A petesejt egy ismeretlen donortól származott, nem a béranyától, a biológiai apa pedig Lake volt.

A kislány 2015 januárjában született. A nő a megállapodás értelmében át is adta a gyereket a kórházban a két férfinak. Amikor azonban megtudta, hogy homoszexuálisok, nem volt hajlandó aláírni azokat a papírokat, amelyekkel kivihetik a gyereket az országból. A nő állítólag azt hitte, hogy a csecsemő egy „rendes családhoz” kerül majd, és aggódott, hogy neveli majd fel egy meleg pár.

A két férfi a gyerek születése óta Thaiföldön volt és harcolt a kislányért. A jogi költségeik és az ott tartózkodásuk fedezésére létrehoztak egy honlapot, ahova 36 ezer dollárnyi adomány érkezett. 

Thaiföldön 2015 februárjában tiltották be a béranyaságot, vagyis azt, hogy külföldiek pénzért vegyék igénybe ezt a lehetőséget, miután két nagy per is volt hasonló ügyekben 2014-ben. A jogszabály tiltja a közvetítést is.

Az új szabályok értelmében csak thai állampolgárságú házaspárok, vagy olyanok, ahol legalább az egyik fél thai, és már három éve házasok, vállalhatnak gyereket béranya segítségével, de továbbra is tilos ezért pénzt fizetni. A törvény megszegőire akár 10 év börtön is várhat, akárcsak a közvetítőkre.

A béranyaság Spanyolországban is törvényellenes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.