Gyerekmolesztálási ügyet hallgatott el a Vatikán kincstárnoka

George Pell bíboros bevallotta, tudomása volt róla, hogy Edward Dowlan atya „nem megfelelően viselkedett” a kisfiúkkal még 1974-ben, a St Patrick's College-ban, Ballaratban.

Az egyik fiú említést tett neki a pedofil papról, ő azonban nem tett lépéseket az ügyben – vallotta Pell a BBC beszámolója szerint. A Vatikán jelenlegi kincstárnoka akkoriban egyszerű pap volt Ballarat plébániáján. A bíboros az Ausztrál Királyi Bizottság előtt tett vallomásában elmondta, hogy a fiú csak "érintőlegesen említette" a dolgot, és nem kérte, hogy bármit is tegyen az üggyel kapcsolatban.

A hetvennégy éves Pell bíboros Rómából tanúskodott a gyermekek szexuális bántalmazását vizsgáló ausztrál bizottság előtt. A szívproblémái miatt eltekintettek attól, hogy Ausztráliába kelljen repülnie. A szóban forgó papot, Edward Dowlant, aki időközben Ted Balesre változtatta a nevét, tavaly csukták le, mert kisfiúkat molesztált a hetvenes és nyolcvanas években.

Peter Blenkiron egyike Dowlan atya áldozatainak. "Ez én vagyok 1973-ban, mielőtt beiratkoztam a St Patrick's-be" – mutat rá a pólóján látható fényképre. "Ha valaki tett volna valamit, akkor ennek a kisfiúnak nem kellett volna keresztülmennie azon, amit végül is átélt" – nyilatkozta Blenkiron a BBC-nek azt követően, hogy Pell elismerte, "többet kellett volna tennie" a pedofil pap kapcsán.

Az áldozatok és hozzátartozóik egy csoportja azonban Rómába utazott, hogy meghallgassák Ausztrália legmagasabb rangú katolikusának tanúvallomását.

Pell szerint "szörnyű egybeesés", hogy öt pedofil került ugyanarra a plébániára és ugyanabba az iskolába Ballaratban a hetvenes években. "Még hogy egybeesés! Nyilvánvaló, hogy szisztematikus volt!" – közölte felháborodottan Stephen Wood, egy másik áldozat. Woodot tizenegy éves korától kezdve molesztálták és verték.

Pell tagadta azokat a vádakat is, hogy megpróbálta megvesztegetni a közismerten pedofil pap, Gerald Ridsdale unokaöccsét. David Ridsdale, akit a saját nagybátyja zaklatott, azt állítja, hogy a bíboros kenőpénzt ajánlott neki, hogy "csöndben maradjon". A férfi eleinte nem akart a rendőrséghez fordulni, mert nem akarta, hogy a nagyanyja megtudja, mit tett a nagybátyja.

"Valószínűleg találkozhatunk Pell bíborossal, és jók az esélyeink egy pápai audienciára is pénteken" – mondta David Ridsale. "Azt szeretnénk, ha mindenki megértené és elismerné, hogy ez egy, az egész világot érintő, a rendszerben lévő probléma."

Ausztráliában 2012-ben állítottak fel bizottságot a gyermekmolesztálási ügyek, elsősorban a katolikus egyház ellen felhozott vádak kivizsgálására. Pell már kétszer tanúskodott. Legutóbb arról kérdezték, hogy tudomása volt-e a pedofil papok tetteiről Ballaratban és Melbourne-ben, különös tekintettel Gerald Ridsdale-re és Peter Searsonra. Pell többször nyomatékosította, hogy nem felelős azért, amiért nem lépett fel a pedofilok ellen.

George Pellt a Vatikáni Bank botránya miatt nevezték ki a szentszék pénzügyeit intéző Pápai Gazdasági Titkárság vezető prefektusává. Korábban Sydney, illetve Melbourne érseke volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.