Gyakrabban esnek el az antidepresszánst szedő idős emberek

Gyakoribb az elesés azoknál az idős, demenciában szenvedő embereknél, akik antidepresszáns gyógyszereket szednek - idézte holland kutatók megállapítását a BBC hírportálja

A demenciában szenvedő emberek közül sokan depresszióval is küzdenek, ezért gyakran írnak fel számukra szelektív szerotoninvisszavételt gátló (SSRI) szereket. A rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központja kutatóinak most közzétett tanulmánya azonban arról számol be, hogy ilyenkor megháromszorozódik az elesések miatti sérülés kockázata.

Carolyn Sterke 248, gondozóházban élő, demenciában szenvedő páciens egészségét követte nyomon két éven át. Az átlagosan 82 éves betegek közül 152-nél fordultak elő elesések, összesen 683 esetben. A balesetek következtében 220 sérülés történt, köztük csípő- és egyéb csonttörések. Mint az adatok elemzéséből kiderült, annak kockázata, hogy valaki sérülést okozó elesést szenvedjen el háromszor nagyobb volt az SSRI-ket szedő idős emberek körében, mint azoknál, akik nem szedtek ilyen szert.

Sterke szerint az orvosoknak óvatosan kellene eljárniuk, amikor idősebb, demens embereknek SSRI-szereket írnak fel, mert azok még kisebb dózisban is jelentősen növelik az elesés, vele a sérülés kockázatát.

A teljes tanulmányt a British Journal of Clinical Pharmacology című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.