Guruló pók

Hegynek felfelé gurul a vadászpók. A videón is látható tényt a tudósok nem vitatják, csak a faj besorolásban nem értenek egyet.

Létezik Afrikában egy pók, amely nemcsak hogy gurulva közlekedik, de ezt hegynek felfelé is képes megtenni - erre a berlini műszaki egyetem professzora, Ingo Rechenberg jött rá, aki egy ideje lelkesen tanulmányozza az általa Araneus rota névre keresztelt fajt.

A legutóbbi, hatvannapos szaharai tartózkodása során megfigyelte kedvenceit. Megmérte, hogy az ízeltlábúak másodpercenként egy métert képesek futva megtenni, gurulva kétszer ennyit. Ezt úgy érik el, hogy minden egyes fordulat után 15-20 centimétert „repülnek". A gurulótechnikát akkor alkalmazzák, ha veszély elől menekülnek.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Rechenberg váratlan felfedezést is tett a marokkói Erg Chebbi sivatagban: észrevette, amint egy pók hegynek felfelé gurul - közölte a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Kiderült, hogy az állatok akár 40 fokos dőlésszöggel is elboldogulnak. Igaz, ahogy meredekebb lesz az emelkedő, észrevehetően lassulnak.

A rendszertant azonban elvétette Rechenberg, mivel az Araneus nembe a keresztespókok tartoznak. Peter Jäger, a Senckenberg-Intézet pókszakértője vadászpókként, pontosabban Cebrennus villosus fajként azonosította az állatot.

Mint kiderült, a faj Algériából és Tunéziából már ismert, de eddig egy biológus sem számolt be arról, hogy a pók gurulva közlekedik.

Guruló pókokat eddig csak a dél-afrikai Namíb-sivatagból írtak le, ám az ő tudományuk csupán a passzív, lejtőn lefelé történő gurulásra terjedt ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.