Guinness-rekord a siófoki tojásfesztiválon

Sikeres volt a népszerű siófoki tojásfesztivál vasárnapi Guinness-rekord kísérlete, amelynek során 40 perc alatt elfogyott Liszt Ferenc 8450 tojásból készült kedvenc tojásétele - tájékoztatta az MTI-t Kovács József főszervező.

A balatoni városban immár 9. alkalommal ünnepelték Tojásfesztivállal a tojás világnapját október 14. és 16. között. A zárónapon Liszt Ferenc kedvenc tojásételének legnagyobb adagját készítette el egy séfcsapat Benke László négyszeres olimpiai- és világbajnok mesterszakács vezényletével. A Guinness-rekord kísérletet jegyzőkönyvezték, hogy sikerül-e bejegyeztetni nemzetközi szinten is a magyar rekordot, az később derül ki - mondta el a mesterszakács.

Benke László arról is beszámolt, hogy a zeneszerzőhöz kötődő fogást 8450 tojásból, 150 kg zöldpaprikából, 60 kg paradicsomból, 80 kg vöröshagymából, 80 kg mangalicazsírból, 25 kg húsgombócból, 10 kg panírozott-rántott hagymakarikából készítették el snidlinggel, tárkonnyal, csemegeuborkával. Liszt szentpétervári tartózkodása idején fogyasztott rendszeresen hasonló tojásételt, igaz ő kaviárral és szardellával szerette. A kaviárt húsgombóccal váltották ki a tojásfesztiválon, de aki kért, az kaphatott szardellát, sőt lazacot is a lecsós tojásrántottára a séfektől, akik a zeneszerző hajdani apát viseletét idézve fekete ruhába öltöztek.

"Még a fakanalat is elvitték volna, annyira ízlett az embereknek" - fogalmazott a mesterszakács, aki elárulta, hogy jövőre a Siófokhoz kötődő Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából a jubiláló fesztiválon az ő kedvenc tojásételét fogják elkészíteni óriási mennyiségben.

Évről évre egyre több embert vonz Siófokra a tojásételeket is népszerűsítő őszi rendezvény, ahol minden a tojásról szól. Mint Kovács József főszervező kiemelte: idén a korábbinál nagyobb területen, a felújított főtéren fogadták a vendégeket a szakmai és szórakoztató programokkal. Úgy vélte a kedvező időjárásnak is köszönhető, hogy a rendezvény három napja alatt mintegy 80 ezer ember fordult meg a fesztiválon, amelynek költségeit a Balaton Fejlesztési Tanács, a helyi önkormányzat és mintegy húsz vállalkozás állta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.