Tiszta levegő és Guinness-rekord az Andrássy úton

Töredékére csökkent a légszennyezettség az autómentesített Andrássy úton, de nem ez volt az egyetlen rekord. Összefoglaló.

Autók nélkül a hétvégén töredékére csökkent a fővárosban, a lezárt Andrássy úton a levegő szennyezettsége egy átlagos hétköznapéhoz képest - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az MTI-vel vasárnap az autómentes nap kapcsán.

Nem kevesebben mint 5317-en rajzoltak az aszfaltra egy időben az Andrássy úton

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a zöldtárca felhívta a figyelmet, hogy az autómentes naphoz kötődően a közlekedési minisztériummal közösen szeptember 21. és 25. között közúti közlekedési környezetvédelmi akciót tartanak. Ennek során a közlekedési hatóság fokozottan, célirányosan ellenőrzi majd a gépkocsik környezetvédelmi állapotát.

Az akció célja, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres környezetvédelmi felülvizsgálatra, a gépkocsik műszaki karbantartásának fontosságára, és egyúttal felmérik a gépkocsik átlagos környezetszennyezési állapotát - olvasható a dokumentumban.

A közleményben a tárca kitért arra is, hogy az autómentes nap vasárnapi rendezvényén Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter mobil levegőminőség-mérő laborautóval mutatott be légszennyezettség-mérést az Andrássy úton, ahová a zöldtárca szemléletformáló roadshow-ja utolsó állomására érkezett.

A szemléletformáló Egy mozdulat program célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét: az áram-, hulladék és víztakarékos életmóddal nemcsak a környezetet védik, hanem kiadásaik is jelentősen csökkenthetők - emlékeztet a közlemény.

Guinness-rekord az Andrássy óton

Új aszfaltrajz Guinness-rekord született a Fővárosi Autómentes Hétvége második napján az Andrássy úton - a hangos visszaszámlálás után 5317 ember, többségében gyermek guggolt, ült, hasalt le, hogy krétájával tíz percen át színesítse a sugárút szürke aszfaltját.

A rekordkísérlet formaságai miatt az előkészületek igen hosszasan elnyúltak: miközben egy közjegyző felügyelete alatt precízen végigszámlálták a résztvevőket, azok énekléssel, mexikói hullámmal múlatták az időt. Az Andrássy út Kodály köröndtől Hősök tere felé tartó szakaszán az úttestet kordonokkal kerítették el, a területre ellenőrzött kapukon át lehetett bejutni. A Guinness-kísérletben résztvevők megkülönböztetésképpen zöld egyensapkát viseltek.

A Rajzold át a világot! Használd másként az aszfaltot! mottójú eseményen részt vett Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Oláh Lajos közlekedési, hírközlési és energiaügyi államtitkár is, utóbbi maga is hangosan buzdította az "utcai művészeket". A Kodály köröndtől az Oktogonig standok sokasága várta a környezettudatos életmód iránt érdeklődőket.

A zöldtárca energiatakarékosságot népszerűsítő, Egy mozdulat nevű roadshow-ja utolsó állomására érkezett az autómentes hétvégén. Az érdeklődők egy felépített szobabelsőben szembesülhettek azzal, mennyi energiát fogyasztanak az egyes használati tárgyak, egyúttal tanácsokat kaphattak arról, hogyan takarékoskodhatnak az energiával.

A stand mellett egy levegőminőség-mérő laborautó állt széles kijelzővel, melyen a vasárnapi légszennyezettségi adatokat a péntekivel összehasonlító grafikonok váltották egymást. Markáns különbség a nitrogén-oxidok és a kén-dioxid terén mutatkozik - magyarázta a szakértő. Az ózon csak kisebb mértékben tér el a péntekitől, hiszen ennek koncentrációját nagyrészt a napsütés határozza meg. A szén-monoxid terén sincs nagy eltérés - tette hozzá, majd magyarázatképpen a közeli kürtőskalács sütő kemence felé mutatott. A modern gépkocsiknak egyébként is minimális a kibocsátásuk ebből a gázból, a fő problémát a nitrogén-oxidok okozzák - hangoztatta.

A standok között volt a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. pavilonja is. Itt háztartási hulladékokról szóló kérdőívet lehetett kitölteni, miközben a kicsik ügyességi játékokon keresztül ismerkedhettek a témával.

A Elmű sátránál áramtakarékossági tippeket kaphattak az érdeklődők, egy másik standnál a komposztálás alapjaiból vehettek órát, de volt jógastand is, és be lehetett ülni a Toyota új hibrid modelljébe, a Priusba is.

A Fővárosi Autómentes Hétvége a nyolcadik Európai Mobilitási Hét programsorozatába illeszkedett. A hét kedden, az Európai Autómentes Nappal zárul.

Célirányos ellenőrzések

A zöldtárca vasárnapi közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az autómentes naphoz kötődően a közlekedési tárcával közösen Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akciót tart, amelynek során szeptember 21. és 25. között a közlekedési hatóság fokozott intenzitással, célirányosan ellenőrzi a gépkocsik környezetvédelmi állapotát. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres környezetvédelmi felülvizsgálat, a gépkocsik műszaki karbantartásának fontosságára, s egyúttal felmérje a gépkocsik átlagos környezetszennyezési állapotát.

Kazincbarcika is változik

Az észak-borsodi Kazincbarcika önkormányzata is csatlakozott az Európai Mobilitás Hét Chartához, ezért kedden ott is megrendezik az Európai Autómentes Napot, amellyel a klímaváltozásra, a fenntartható városi közlekedésre szeretnék felhívni a figyelmet - adta hírül a polgármesteri hivatal tájékoztatása alapján az MTI Önkormányzati Sajtószolgálata (ÖS).

Karikás Lajosné, Kazincbarcika alpolgármestere arról számolt be, hogy a képviselő-testület júniusban döntött úgy, megrendezi az autómentes napot. A programmal az alapcélok mellett a mozgás örömére, egészségmegőrző szerepére is szeretnék felhívni a figyelmet. A rendezvény helyszínei: a városi sporttelep, a Városháza előtti tér, az Egressy Béni Könyvtár, Művelődési és Sport Központ mögötti parkoló, a Völgy park és az Egressy Béni út. A szervezők az óvodásoktól a felnőttekig mindenkinek kínálnak erre a napra alternatív közlekedési és mozgási lehetőséget. A Ságvári Endre Gimnázium az autómentes nap keretében újra megrendezi hagyományos kerékpártúráját a városban. Bármilyen, a levegőt nem szennyező, akár saját készítésű járművet igénybe lehet venni. Tavaly a résztvevők száma megközelítette az ezret, az idén ezt szeretnék túlszárnyalni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.