Greenpeace tiltakozás a heiligenkreuzi hulladékégető ellen

Negyven magyar és osztrák Greenpeace aktivista tiltakozott pénteken az ausztriai Heiligenkreuz (Rábakeresztúr) ipari parkjában a két ország határára tervezett hulladékégető építése ellen.

A környezetvédők héliummal töltött léggömbök segítségével egy transzparenst szerettek volna feljuttatni 96 méteres magasságba - ilyen magas lenne az égetőmű kéménye, de próbálkozásaikat az élénken fújó szél rendre meghiúsította - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A fehér és fekete léggömbökkel magasba emelkedő transzparensen a "Begas:Stopp Müll LKW Greenpeace" felirat volt olvasható, amely a szervezők szerint a várható hulladékturizmus megállítására, megelőzésére kívánta felhívni a figyelmet.

Dóci Gabriella, a Greenpeace Magyarország szóvivője elmondta: nemcsak magyar oldalról van tiltakozás a tervezett hulladékégető ellen, azt a Heiligenkreuzban és a környéken élők, helyi civil szervezetek is ellenzik, ezért ők is bekapcsolódtak a Greenpeace akciójába. "A Greenpeace álláspontja szerint, ha ilyen nagy - 450 ezer tonna - kapacitású hulladékégetőt terveznek ide Heiligenkreuzba, ami tízszer akkora befogadó képességű mint amennyi szemét éves szinten Burgenlandban keletkezik, az nyilván felveti a kérdést, honnan jön ez a szemét? Valószínűsíthető, hogy importálni fogják a szemetet, egyfajta szemétturizmus keletkezik" - mondta.

Hozzátette: a Greenpeace szerint a szemét mennyiségének csökkentése, illetve újra hasznosítása ellen hat, ha ilyen nagy égetőművek felépítésével arra biztatjuk az embereket, hogy minél több szemetet termeljenek, hiszen egy ilyen hatalmas égetőnek teljes kapacitással kell üzemelnie, különben nem éri meg működtetni.

Dóci Gabriella hangsúlyozta: a magyar-osztrák jószomszédi viszonyt gyengítené, ha egy ilyen erős politikai és civil akarat ellenére mégis megépítenék a hulladékégetőt. "Akciónk ebben az erős szélben talán azt a szélmalom harcot is jelképezi, amit folytatunk a beruházó Begas cég ellen" - jegyezte meg. Hozzáfűzte: ha most a fellebbezések hatására az engedélyezési eljárás tartományi szintről feljebb kerül osztrák szövetségi szintre, a magyar külpolitika pedig ugyanúgy kiáll a hulladékégetőt elutasító álláspontja mellett mint eddig, az osztrák kormánynak fel kell vállalnia egy konkrét döntést.

Herwig Schuster a Greenpeace osztrák szóvivője az MTI-nek elmondta: akciójukkal választ kívánnak adni a Begas cégnek az elmúlt napokban Burgenland tartományban terjesztett, zöld szervezetüket lejáratni kívánó szórólapjaira.

"Felháborítónak tartjuk a Begas eljárását, világossá kívánjuk tenni mindenki számára, azért kampányolunk a hulladékégető megépítése ellen, mert elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ausztria a hulladék-turizmus célpontja legyen" - mondta.

 

 

Magyar és osztrák Greenpeace aktivisták tiltakoznak az ausztriai Heiligenkreuz (Rábakeresztúr) ipari parkjában a két ország határára tervezett hulladékégető építése ellen 2009. március 27-én.
Magyar és osztrák Greenpeace aktivisták tiltakoznak az ausztriai Heiligenkreuz (Rábakeresztúr) ipari parkjában a két ország határára tervezett hulladékégető építése ellen 2009. március 27-én.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.