Gránátos gyilkosság: az ismerősök nem hiszik el

A Pécs-meszesi roma házaspár megölésével gyanúsított szintén roma testvérpár ismerősei meg vannak győződve a fivérek ártatlanságáról, és fatális félreértést sejtenek a háttérben. A rendőrség szerint egyértelmű bizonyítékok alapján gyanúsították meg a két férfit.

- Képtelenség! Képtelenség!!

Kézigránátot dobtak egy pécsi házra
Kézigránátot dobtak egy pécsi házra

A Pécs-meszesi Fejlődés utca elején álló élelmiszerbolt eladónője ezt az egy szót ismételgeti, amikor arról kérdezem, hogy miképp fogadták a környékbeliek a hírt: B. János az egyik gyanúsítottja a tavaly novemberben elkövetett, kézigránátos merényletnek. Emlékezetes, hogy a Fejlődés utca egyik házára gránátot dobott valaki, és a repeszek megölték az odabent tévéző 37 éves P. Zoltán és élettársát. A rendőrség pénteken őrizetbe vette az áldozatok utcájában lakó, 43 éves B. Jánost, és két évvel idősebb testvérét, a Kővágószőlősön élő B. Jenőt.

A Fejlődés utca lakóit megdöbbentette a hír, hogy a Rendőr Janiként emlegetett férfit gyanúsítják. A becenév onnan származik, hogy B. János 18 évet lehúzott a rendőrségen. A férfi gyomor és ízületi panaszai miatt kérte nyugdíjazását 2006-ban. Később elhelyezkedett biztonsági őrként, legutóbb az egyik pécsi óvodában gondnokként dolgozott.

- Képtelenség – mondja újra a bolt eladónője, majd hozzáteszi: - Itt mindenki úgy tekintett Jánosra, hogy ő lehet a cigányság példaképe.

A vevők bekapcsolódnak a beszélgetésbe:

- A rendőrségnek eredményt kellett produkálni,  kapkodtak és tévedtek – véli egy keki gyakorlóruhás, középkorú férfi.

- Valaki rá akarta terelni a gyanút, talán épp a gyilkos - veszi át a szót egy köpcös, hatvan év körüli férfi. - Mert a megölt férfinak, a Zolinak sok ellensége. Halottról jót vagy semmit, hát a Zoliról akkor se mondhatnék jót, ha évekig itt lennék. Többször ült is.

A meggyilkolt pár családi háza a bűntény óta lakatlan. A szomszédos portán lakik B. János feleségének az apja, az azt követőben pedig a gyanúsított és családja. Ebben a házban nem nyitnak ajtót. Mint az asszony apjától megtudom, lánya ügyvédhez ment, de amúgy se nyitna ajtót.

- A vejem nem tehette – mondja halkan B. János apósa, akinek jobb lábát térd alatt – érszűkület miatt – pár évvel ezelőtt levágták. A mankóval járó férfi így folytatja: - Rendes ember a János, ez ki fog derülni, biztos vagyok benne.

Tőle megtudom, hogy B. Jánosnak négy gyermeke van, a lányok egyetemre és gimnáziumba járnak, a két fiú még általános iskolás. A gyerekek anyja a 400 ágyas klinika konyháján dolgozik. A család a kilencvenes években épített háza ápolt, s az udvaron parkoló Škoda is az.

Kővágószőlősön is megdöbbent mindenki, amikor meghallották, hogy B. Jenő a gránátos gyilkosság másik gyanúsítottja. B. Jenő 1998-ban és 2002-ben helyi képviselő volt, emellett háromszor választották meg a falu cigány kisebbségi önkormányzatába. A település mostani és korábbi polgármestere sem nyilatkozik, de annyit elárulnak, hogy nem hisznek B. Jenő bűnösségében.

- Gyerekkora óta ismerem Jenőt és a családját, és csak jót tudok róluk mondani – ezt már Hajnal Lajostól, a cigány kisebbségi önkormányzat tagjától hallom. - Remekül tudtunk együtt dolgozni az önkormányzatban. Jenő nemrég lemondott a kisebbségi képviselőségről, nem indokolta miért, s akkor az apja vette át a helyét. Volt egy zenekara, a Fekete kalap, hagyományos cigányzenét játszottak. Három zenész és három táncos, Jenő gitározott. Mindig sikerük volt.

Az 1360 lelkes faluban bárkit megszólítok, mindenki csak jót mond B. Jenőről. Megtudom, hogy esztergályosnak tanult, s először az uránbányánál helyezkedett el, majd különböző vállalkozásoknál dolgozott. Legutóbb egy sportszergyártó cégnél. Aztán tavalyelőtt megverték őt Alsószentmártonban, egy törött sörösüveggel az arcába kaptak, emiatt fél szemére megvakult. A sérülés miatt nem tudott dolgozni, és elindította leszázalékolását. A férfi felesége a falu iskolájának konyháján dolgozik, a házaspárnak két tizenéves lánya van. A család három évvel ezelőtt szép házat épített a főutcán. A frissen vakolt, 120 négyzetméteres portát könnyen megtalálom, a család azonban nincs otthon.

Azt is többen hangsúlyozzák, hogy B. Jenő – bár erős ember, hisz egykor súlyt is emelt – cseppet sem agresszív. Ugyanakkor B. Jenő az egyik internetes közösségi portálon azt írta magáról: „nem szeretem a balhét, de ha elönti a szar az agyamat, akkor odateszem magam”. E mondat jelentését most sokan találgatják a faluban. Volt, aki megjegyezte, hogy B. Jenő egyszer már nagyon meglepte barátait, hisz fiatalkorában volt egy vagyon elleni bűncselekménye, amiért elítélték. Ennek talán húsz éve, s azóta nem volt baja a törvénnyel. Ezért az ismerősök kizártnak tartják, hogy B. Jenő és öccse gyilkoltak volna.

A rendőrségről kiszivárgott , hogy a nyomozók is megdöbbentek, amikor olyan bizonyítékokat találtak, amelyek egyértelműen volt kollégájuk és bátyja bűnösségét bizonyítják.  Hogy mik ezek a bizonyítékok, arról Dakos József, Baranya főkapitánya egyelőre nem kíván beszélni, s arról sem, hogy a két gyanúsított mit vallott a rendőrségen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.