Gondatlanságból elkövetett emberölésért felfüggesztett börtönbüntetés

Amint arról 2002. november 6-án a Népszabadság online is beszámolt, a Berlinből Luxemburgba tartó Fokker 50-es elvétette a leszállópályát és a repülőtér közelében a mezőbe csapódott.

A tragikus mérleg: húsz emberélet – a pilóta és egy utas túlélte a katasztrófát. Közel tíz év után született ítélet, amely borzolja a kis ország lakosságának kedélyét.

9 és fél év után kedden hirdettek ítéletet Luxemburgban a Luxair légikatasztrófáját túlélő pilóta, két mérnök, a karbantartás vezetője, valamint a kis légitársaság  3 korábbi igazgatója perében. Már a szerencsétlenséget követő napokban mindenki tudta, hogy a pilóta és nála tapasztaltabb másodpilótája szóváltásba keveredtek a landolást megelőzően. A Fokker 50-esekben ugyanis az átstartoláshoz szükséges egyik alkatrészre vonatkozóan a gyártó ajánlásokat tett bizonyos átalakításokra, amely azonban nem volt kötelező érvényű. A Berlinből érkező gépet – gépkocsis hasonlattal élve – a kapitány előremenetből hátramenetbe kapcsolta, és ez volt a tragédia előidézője.

Kiderült hamarosan az is, hogy a magas rangú papa szárnyai alatt a gép pilótája nem is rendelkezett valamennyi szükséges elméleti képesítéssel, illetve instabil lelkiállapota sem tette volna lehetővé a repülést.

Hogy mi történt hosszú éveken keresztül, azt csak találgatni lehet. Biztos, ami biztos, hogy a per mindössze néhány hónapja (2011. októberében) kezdődött, ítélet most született. A pilóta állítólag éveken keresztül semmire sem emlékezett; ez is hátráltathatta a tárgyalások megkezdését, noha később is folyamatosan tagadta, hogy hibás lenne a 20 emberéletet követelő légiszerencsétlenségben.

A kedden született ítéletről feltehetően hosszas polémiák látnak majd napvilágot a nagyhercegségi médiumokban, és nem lesz olyan, aki támogatná a pilóta „büntetésének” esetleges enyhítését. A 20 ember haláláért felelős kapitány 3,5 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, valamint 4 ezer euró megfizetésére kötelezték (egyhavi fizetése ennek a többszöröse). Arról egyelőre egyetlen tudósítás sem szól, hogy a pilótát, aki már 2002. november 6-án sem repülhetett volna, örökre kitiltanák a repülőtér közeléből is.

A Luxair nemzeti légitársaság három korábbi igazgatóját felmentették, a három további gyanúsított szintén felfüggesztett büntetésben és – minimális – pénzbírságban részesült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.