Gigászira sikerült a pekingi mesterséges havazás

Dugókat, áramkimaradásokat okozott és milliók fagyoskodtak Pekingben az Időjárás-módosító Hivatal által előidézett heves havazás miatt vasárnap.

A hivatal közlése szerint azért idézték elő a csapadékot, hogy enyhítsék a térséget sújtó, elhúzódó aszályt.

A havazás közlekedési dugókat és baleseteket, repülőtéri fennakadásokat és áramkimaradásokat okozott, ezenkívül sokan fáztak is, mivel a fűtést még nem kapcsolták be a városban - tudósít a China Daily.

A havazást a hivatal úgy idézte elő, hogy hatalmas mennyiségű vegyszert lövetett fel a felhőrétegbe vasárnapra virradó éjjel.  Másnap a városra több mint 16 millió tonna csapadék hullott; 22 éve nem havazott ilyen korán Pekingben.

A balul elsült akció heves közfelháborodást váltott ki, a hivatal tudósait az állami vezetés is elmarasztalta.

"A történtek megmutatták, hogy jócskán van még mit fejleszteni azon a figyelmeztető rendszeren, amely a lakosságot tájékoztatja az országos időjárás-befolyásolási tevékenységről" - idézi a China  Daily a Kínai Meteorológiai Szolgálat szóvivőjét.

A kínai állami meteorológia nemcsak a csapadék előidézésében, hanem elodázásában is jeleskedik: a kínai kommunista uralom  fennállásának 60. évfordulója alkalmából október 1-jén tartott ünnepség előtt felhőoszlató vegyszereket használtak az esőfellegek elűzésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.