Ghymes koncert az Autista Segítő Központ támogatására

A Ghymes együttes ad koncertet az Autista Segítő Központ (ASK) támogatására december 10-én a budapesti Szent István bazilikában.

A koncerten a 2007-ben megjelent Mendika című karácsonyi albumon hallható dalok szólalnak meg, a verseket Ráckevei Anna színművész mondja el, valamint fellép a Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium kórusa, vezényel Semjénné Menus Gabriella - mondta el Szarka Gyula, a zenekar gitáros-énekese a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón hétfőn Budapesten.

"A versek - amelyeket Szarka Tamás írt, és a lemezen Törőcsik Mari mondott - nemcsak átkötik a dalokat, hanem fokozzák a hangulatot. Különleges a hangulata ezeknek a koncerteknek, amelyekre mindig a helyi kórusokat hívják meg énekelni."

A koncertre jegyeket a budapesti ferences templomokban, a Szent István Bazilika kegytárgyboltjában és a Mária kegytárgyboltban vásárolhatnak az érdeklődők.

Magyarországon egyedülálló módon a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány által fenntartott, 2001-ben megnyílt gyöngyösi Autista Segítő Központ biztosítja azt a komplex fejlesztést és támogatást, amely magában foglalja az iskolai oktatást, a gyerekotthont, a felnőttek átmeneti otthonát, lakóotthonát és a foglalkoztatást is. A központban ellátást kapó gyerekek és felnőttek az év nagyobb részét az intézmény falai között töltik.

A gyermekotthonban lakó 25 kiskorú autista gyerek nappal autizmusspecifikus általános iskolába jár, ebben az iskolában kap oktatást 11, Gyöngyösön és a környéken lakó autista gyerek is, akik naponta bejárnak. Mindkét intézmény a gyöngyösi Ferences Rendházban kapott helyet. Ugyanitt él még 10 felnőtt autista, átmeneti otthonban. Az idén 10 esztendős ASK része még egy autista felnőtteknek életük végéig lakhatást nyújtó lakóotthon Karácsondon, ahol 10 autista felnőtt lakik. A központban az alapellátáson túl speciális fejlesztéseket, terápiákat, programokat kapnak a gyerekek és felnőttek, támogatást a családok.

Az autizmus olyan fogyatékosság, amelyen a segédeszközök nem, csak a szakképzett személyzet tud segíteni - hangsúlyozta Szilvásy Zsuzsanna, az ASK igazgatója, hozzátéve: a specifikus fejlesztés mellett különböző tevékenységek - egyebek mellett úszás, lovaglás, agyagozás, zenei terápia - biztosításával "otthonná" szeretnék tenni az intézményt.

Az autizmus világszerte 67 millió embert érint, Magyarországon 100 ezer autizmussal élő ember van. Az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, amely eltérő idegrendszeri fejlődéshez vezet - olvasható az AOK közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.