Gergőnek sürgősen őssejtdonorra van szüksége

Őssejtdonort keresnek egy 26 éves kunszentmiklósi fiatalembernek, akinél hematológiai daganatot diagnosztizáltak orvosai. Minél többen adnak vért, annál biztosabb, hogy találnak alkalmas donort januárra – írja a baon.hu.

Múlt pénteken, Kunszentmiklóson célzott véradást tartottak a Schneider Electric Energy Magyarország Kft. telephelyén. Szabó Gergőnek, egy helybéli fiatalembernek keresnek sürgősen őssejtdonort. A 80 önkéntes véradóból 70-en jelentkeztek is csontvelődonornak, köztük 37 munkatársa, de hogy van e köztük alkalmas személy, az csak napok múlva derül ki – írja a Bács-Kiskun megyei regionális hírportál.

Gergő édesanyja azt mondja, a fiú számára legkésőbb januárig kell donort találni. Különben kifutunk az időből, és csak saját őssejtjeit kaphatja. Ennek azonban komoly kockázatai vannak.

A fiatalember tavaly decemberben fordult először orvoshoz, amikor egy dudort fedezett fel a nyakán. Az első diagnózis szerint a nyirokrendszere gyulladt be, ám később kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj: T-sejtes limfómás leukémiája van. Gergőt jelenleg is a szegedi kórház hematológiai osztályán ápolják, orvosai igyekeznek minél több saját őssejtet begyűjteni tőle. Eddig 62 alkalommal kapott kemoterápiát, de életét csak a csontvelő-átültetés mentheti meg.

Az ehhez szükséges őssejtek vérből is kinyerhetőek. Aki donornak jelentkezik, elsőként vért kell adnia, majd miután alkalmasnak bizonyul, gyógyszeres előkészítést követően járóbeteg-ellátás keretein belül veszik le tőle az őssejteket. Ez nem jár műtéttel, már aznap haza is lehet menni.

Annak, hogy valakinek ideális donorsejteket találjanak, körülbelül 1:10 000 az esélye, ezért van szükség minél több véradóra.

A magyar csontvelő-regiszterben jelenleg 7000 személy van nyilvántartva, de a nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően külföldről is jöhet segítség.

Aki szeretne donornak jelentkezni, az megteheti az Országos Vérellátó Szolgálat kijelölt állomásain, feltéve, hogy életkora 18 és 55 év között van, és egészséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.