Garri Kaszparov lesz a VII. Sakkfesztivál díszvendége

A legendás orosz sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov lesz az idei Polgár Nemzetközi Sakkfesztivál díszvendége a Művészetek Palotájában. A sakk királya partit is fog elemezni.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a sakk legnagyobb hazai eseményét, az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivált, melynek ezúttal a Művészetek Palotája ad otthont szeptember 29-én.

A MÜPA patinás termeiben a sakk mint művészet jelenik meg és kapcsolódik össze számos más művészeti ággal. A fesztivál igazi családi esemény lesz. A gyerekeknek szóló programok összekapcsolódnak a Cifra Palotával, így a játék oktatása mellett lesznek sakkal kapcsolatos kézműves foglalkozások és vetélkedők is. A Nemzedékek csatáján különböző korosztályokból álló csapatok mérkőzhetnek meg egymással, a Sakkpalota Kupa 2013 pedig az ifjú tehetségek versenye, melyen igazolt versenyzők és kezdő játékosok mérik össze tudásukat.

A Bajnokok és Művészek sakkcsatájában a Polgár nővérek segítségével, óriási sakkfigurákkal csap össze az Esterházy Márton, Kovács „Koko” István és Martinek János alkotta csapat Esterházy Péterrel, Nemcsák Károllyal és Bogányi Gergellyel a színpadon.

A nap csúcspontja ezúttal is a Polgár nővérek elleni szimultán lesz, amelyben közéleti személyiségek, sportolók, művészek, tudósok, üzletemberek, politikusok, sakkrajongó felnőttek és gyerekek mérkőzhetnek meg a játék történetének leghíresebb testvérhármasával.

Az idei rendezvényen egy éppen 25 évvel ezelőtti eseményről is megemlékeznek: 1988-ban, a Szalonikiben rendezett Sakkolimpián a Polgár nővérek és Mádl Ildikó megtörték az akkor évtizedek óta tartó szovjet hegemóniát, és megszerezték első olimpiai bajnoki címüket. Az akkor még csupán 12 éves Polgár Judit a női válogatott második táblásaként fantasztikus teljesítményt nyújtva, a 13 partiból 122,5 pontot gyűjtött, és ezzel oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében.

Jön Kaszparov és az iskolai sakkoktatás

A nemzetközi jelentőségűvé nőtt esemény díszvendége idén Garri Kaszparov lesz, aki az eseményt alapító és szervező Polgár Judit háromévnyi „puhításának” köszönhetően először látogat el Budapestre. A sakkhíresség előadást is tart a sakkfesztiválon, és egy partit fog elemezni.

Kaszparov 1985-ben, 17 évesen lett világbajnok, és máig ő az, aki a legfiatalabb korában nyerte el ezt a címet. A sakklegenda látogatása azért is aktuális, mert Polgár Judittal és az Európai Sakkszövetséggel karöltve 2011 óta lobbizott az Európai Parlamentben a sakk iskolai bevezetése érdekében, és ennek eredményeként a sakk, mint készségfejlesztő általános iskolai tantárgy, 2013-ban bekerült a Nemzeti Alaptantervbe.

Az alsó tagozatosok számára kidolgozott tanterv a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be az alaptantárgyakba, így mozdítva elő azok készségszintű elsajátítását. A sakk tankönyvét, amely szeptemberben felkerült a tankönyvlistára, a legifjabb Polgár nővér alapítványi összefogással írta.

A Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért egy egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására.

Mint Polgár Judit elmondta: nem sakkot, hanem a sakk szabályait és eszközrendszerét felhasználva tanítanak, a sakk mint tantárgy belesimul a normál tanterv alaptárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását. A fesztivállal egy időben és helyszínen rendezik meg a Sakkpalota Nemzetközi Pedagógus Konferenciát, melyen az érdeklődő pedagógusok többet is megtudhatnak a Sakkpalota névre keresztelt illetve a már sikerrel működő svéd programról.

Hogy a sakk mint képességfejlesztő játék milyen elismertségnek örvend Európa-szerte az oktatásban, azt jól példázza, hogy az esemény védnökségét Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa vállalta magára.

Polgár Judit is asztalhoz ül a fesztiválon
Polgár Judit, sakk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.