Gárdonyi nevét immár borok is viselik

Új bormárkanév született Egerben: az Egri csillagok írója születésének százötvenedik évfordulója tiszteletére „Gárdonyi-bort” alkotott tíz egri borászat.

A Demeter-pincészet kezdeményezésére fogtak össze a borvidék termelői, hogy saját Egri Csillag, illetve Egri Bikavér boruk egy részét egységes dizájnnal, a város híres alkotójának portréjával díszített palackokkal hozzák forgalomba, így tisztelegve annak munkássága előtt. Az új tételeket pénteken mutatták be az író házának kertjében, ahol elhangzott: Gárdonyi Géza 113 évvel ezelőtt épp ezekben a napokban írta A bor című drámáját, az irodalomkutató Szalayné Király Júlia szerint meglehetősen kalandos körülmények között.

– Hasonlóan pocsék idő volt akkor is, mint most, esett, tocsogott, így az író sehogyan sem haladt a Nemzeti Színháznak szánt drámájával, amelynek először a Bikavér címet adta. Június első napjaiban ezért vonatra ült, hogy majd Pestre érve talán ihletet kap az úton. Így is történt, de mivel Pesten zuhogott, így nem akaródzott neki leszállnia. Egy darabig tologatták a szerelvényét ide-oda a Keleti pályaudvaron, majd hozzácsatolták a Nagyvárad felé tartó vonathoz, ahol az író előbb Máramarossziget felé haladt tovább, végül Hargita megyébe, Borszékre érkezett. Június közepéig itt is maradt, s a nyugalomnak, valamit a jó gyógyvíznek is köszönhetőn megszületett a dráma, amit előbb mérsékelt, később egyre nagyobb sikerrel mutattak be Pesten, Szegeden, Bécsben, majd Egerben. Jávor Pál főszereplésével 1933-ban filmet is készítettek belőle, ám ennek kópiái elvesztek, csak néhány filmkockát őriznek a forgatásról.

A borászok persze azt remélik: Gárdonyi-boraik nem tűnnek majd el hasonlóképp az ismeretlenség homályában. S talán közülük valakinek majd az is eszébe jut: nem csupán Gárdonyi, de hajdani barátja, Bródy Sándor is épp 150 esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot, s hasonlóképp méltó az utókor emlékezetére.

Egy, a nevét viselő jó rozénak ő is biztosan örülne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.