Fűzfő: nincs felelőse a négy ember halálát okozó robbanásnak

A veszprémi bíróság felmentette a Crescom Kft. vezetőit a halált okozó gondatlan veszélyeztetés vádja alól a balatonfűzfői petárdaraktár felrobbanása ügyében. A tragédia négy ember halálát okozta.

A hosszas büntetőeljárás ellenére utólag nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy miért robbant fel 2006 júniusában a Crescom Kft. balatonfűzfői petárdaraktára – erre a következtetésre jutott a Veszprémi Városi Bíróság, amely emiatt első fokon felmentette a kft. két vezetőjét – G. István ügyvezetőt és V. Géza műszaki igazgatót – az ellenük emelt vádak alól.

Mint ismert, három évvel ezelőtt egyetlen hatalmas robbanás következtében a földdel vált egyenlővé a balatonfűzfői ipari parkban a fővárosi cég által bérelt hatszáz négyzetméteres, eredetileg lőporraktárnak készült épület, amelyben negyventonnányi pirotechnikai anyagot tároltak. A detonációban megsemmisült raktár romjai három munkást temettek maguk alá, negyedik társuk holttestét egy nappal később, a helyszíntől száz méterre, az erdőben találták meg.

A rendőrségi nyomozás lezárása után tavaly a Veszprémi Városi Ügyészség a két cégvezető ellen kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat. A vádhatóság többek között azt rótta a kft. vezetőinek terhére, hogy egyes pirotechnikai termékeket szabálytalanul tároltak a petárdaraktárban, továbbá nem biztosítottak védőruhát az alkalmazottak részére. Az ügyészség szerint a dolgozók saját ruhájukban végezték a munkát, holott a cégnek gondoskodnia kellett volna antisztatikus védőruhákról, valamint olyan cipőkről, amelyek az elektromos feltöltődést követő kisülést levezették volna a földbe.

G. István és V. Géza az eljárás során végig tagadták, hogy felelősek lennének a robbanásért. A bíróság végül arra a következtetésre jutott: nem bizonyítható, hogy a cégnél feltárt szabálytalanságok ok-okozati összefüggésben lennének a bekövetkezett tragédiával, így mindkét vádlottat felmentették. Az ítélet az ügyészség fellebbezése miatt nem jogerős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.