Fulladás okozta Ophélie halálát

Bár a rendőrség tényként kezeli, hogy Ophélie holttestét találták meg a csepeli Szabadkikötőnél a Dunában, ezt teljes bizonyossággal csak a DNS-vizsgálat után jelenthetik ki a hatóságok. A boncolás szerint a lány halálát fulladás okozta, és a holttesten nem találtak bűntényre utaló nyomokat.

Csütörtökön járókelők értesítették a rendőrséget: egy holttestet dobott fel a Duna a csepeli Szabadkikötőnél. Ruházata, testalkata alapján a BRFK munkatársai szinte biztosak abban, hogy a december 4-re virradó éjjel egy budapesti szórakozóhelyről hazafelé tartva a Roosevelt tér környékén eltűnt Ophélie Aurélie Bretnacher holttestét találták meg. Ezt teljes bizonyossággal azonban csak néhány nap múlva, a DNS-vizsgálat eredménye alapján mondhatják ki – erről még csütörtök este nyilatkozott Tóth Gábor, Budapest főkapitánya a Népszabadságnak. Mindenesetre az Ophélieügy fejleményeiről a BRFK már tájékoztatta a francia követséget, s rajta keresztül értesítették a szülőket is.

A péntek reggelre soron kívül elvégzett boncolás szerint a Dunából kiemelt fiatal nő halálát fulladás okozta. A holttesten az orvosok nem találtak olyan nyomokat (mélyre hatoló vágásokat, horzsolásokat, "gyanús töréseket"), amelyek arra utalnának, hogy a lány bűncselekmény áldozata lett. Ezzel együtt nem zárható ki, hogy valaki a Dunába lökte az eltűnése napján csoporttársaival a fél éjszakát átmulató, s eközben jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztó lányt. Rendőrségi szakértők ma már inkább öngyilkosságnak vagy balesetnek minősítik az esetet, bár hivatalosan a BRFK nem zárta le a Legfőbb Ügyészség utasítására emberrablás gyanújával elrendelt nyomozást. (Az ügyészség azért utasította a rendőrséget, mert a közigazgatási eljárás nem zárta ki kétséget kizáróan a bűncselekmény – az Ophélie szülei által valószínűsített emberrablás – lehetőségét.)

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Ophélie az Erasmus-program keretében 2008 szeptembere óta cserediákként a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója volt. December 3-án este tízkor egy sört és egy felest ivott, majd csoporttársai után ment a Dohány utcai Portside de Cuba nevű szórakozóhelyre. Többen úgy emlékeztek, szomorú volt, amikor hajnali háromnegyed háromkor elköszönt. Barátnője azt mondta a nyomozóknak, olyan részeg volt, hogy nem emlékszik, mondott-e bármit is Ophélie, ami arra utalhatott volna, hogy öngyilkosságra készül.

Ophélie is sokat ivott aznap este: megérkezése után még hat felest és ugyanannyi sört. Ennek ellenére nem dülöngélt, egyenesen, határozottan indult haza. Azonban szokásától eltérően nem a Nyugati tér felé indult, ahonnan máskor az éjszakai járattal utazott haza a II. kerületi albérletébe, hanem a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül a Roosevelt tér felé vette az irányt. A térfigyelő kamerák egészen a tér Akadémia felőli oldaláig követték. Majd, mintha a föld nyelte volna el, eltűnt. Még azt sem sikerült tisztázni, hogy felment-e a hídra, elindult-e Buda felé, vagy a Pesti alsó rakparton haladt. Táskáját, benne az irataival és a mobiljával, a Lánchíd pesti oldalán találta meg két olasz diák.

Bár minden jel arra utal, hogy Ophélie holtteste került elő csütörtökön, a rendőrség várhatóan még jó ideig nem zárhatja le a francia cserediák aktáját. Tisztázni kell még ugyanis, hogy hol, mikor és hogyan került a vízbe: ugrott, lökték vagy dobták? Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrásunk az elsődleges boncolási adatok ismeretében úgy fogalmazott: lehetséges, hogy soha nem tudjuk meg, miért halt meg Ophélie.

 

Ophélie Bretnacher
Ophelie decemberben tűnt el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.