Frontálisan ütközött két vonat Belgiumban

Tizennyolc halálos áldozatot követelt két személyvonat frontális összeütközése hétfő délelőtt Belgiumban, Halle városánál - derül ki a késő délután bejelentett, még mindig csak ideiglenes összesítésből.

A helyi válságcentrum közlése szerint a szerencsétlenségben érintett vagonok átvizsgálása még tart, emellett a kórházban ápolt 30 sérült állapotában változás következhet be. Az összes sérült száma meghaladja a 120-at. A könnyű sérülteket egy közeli sportcsarnokban részesítették orvosi ellátásban, a súlyosabbakat kórházba szállították.

A hivatalos közlés szerint a tragédiát az okozta, hogy az egyik mozdonyvezető - eddig ismeretlen okból - figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést.

Az összeütközés nyomán több vagon kisiklott.

A galériánk megtekintéséhez kattintson a képre!

Súlyosan megrongálódott a sínpár fölött húzódó nagyfeszültségű vezeték is. Emiatt szünetel a vasúti közlekedés Brüsszel és a belga fővárostól délnyugatra eső térség között, a Brüsszel-Mons, illetve a Brüsszel-Tournai vonalon. Nem jártak a szerelvények a Brüsszelt Párizzsal összekötő nagy sebességű (TGV) vasúti vonalon sem.

Yves Leterme belga miniszterelnök a katasztrófa miatt lemondta hétfőre tervezett koszovói látogatását. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke részvéttáviratot intézett a belga kormányhoz.

Akár Belgium eddigi legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségéről is szó lehet: az országban csak egyszer, 1954 decemberében történt olyan katasztrófa, amelynek húsz halálos áldozata volt. Az elmúlt évtizedben egész Európában is csak három olyan tragédia következett be, amelyben húsznál többen vesztek oda.

 

 

 

Nehézkes mentés a belgiumi Halle közelében
Rescue team workers retrieve victims of a train crash on the site were two trains crashed near Halle February 15, 2010. Two trains crashed head-on outside Brussels on Monday, killing at least 20 people, officials and Belgian broadcaster VRT said. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: DISASTER TRANSPORT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.