Főzés -196 fokon

A cseppfolyós nitrogén konyhatechnológiában való alkalmazását láthatták az érdeklődők kedden a Foodapest nemzetközi élelmiszer-, ital-, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállításon Budapesten.

Minden a minőségi alapanyagokon múlik, aztán jöhet az ötlet és a virtuozitás - mondta Hajzer Tamás, a Gourmet-vacsoráknak helyet adó étterem vezetője kedden, a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón. Hozzátette: a látvány, a füst, a felvillanó fények, a különböző hangulati elemek és a gasztronómiai csodák együttesen felejthetetlen élményt nyújtanak. A cseppfolyós nitrogén konyhai alkalmazását Németh László konyhafőnök és Németh Péter chef mutatta be.

Sorbet, desszert, kávé és aperitif készült egyebek mellett az élelmiszeripari gázokat is forgalmazó Messer standján, ahol a közönség megismerhette az innovatív főzési technika alkalmazási területeit, majd megkóstolhatta a látványkonyha remekeit. A cseppfolyós nitrogén segítségével a kriogén gasztronómia séfjei szokatlan eljárásokkal izgalmas fogásokat "főztek", egyebek mellett kávét vattacukorral, fagylaltot, vagy sorbetet készítettek pezsgőből. A nitrogén segítségével a hideg és meleg ízhatások különleges élményt nyújtanak a fogyasztónak.

A kulináris élmények fokozására alkalmas cseppfolyós nitrogént és szárazjeget, azaz a szén-dioxid szilárd formáját Kapás László élelmiszermérnök mutatta be kesztyűben. A mínusz 196 Celsius fok hőmérsékletű cseppfolyós nitrogént sokoldalúan és látványosan alkalmazzák a gasztronómia világában. A kriogén főzés során a folyékony nitrogén az élelmiszer felületével kerül kapcsolatba, és azonnal elpárolog. A szén-dioxid (CO2) folyékony állapotában hirtelen nyomáscsökkentéskor szilárd hószerű anyagot, mínusz 78,8 Celsius fok hőmérsékletű szárazjeget képez, mely az élelmiszer felületével érintkezve gáz halmazállapotú lesz.

A kriogén konyha egyik érdekessége a krio-habcsók, amelynek mínusz 70 Celsius fokra fagyott kérgében 20 Celsius fokos meleg töltelék rejtőzik. Szintén izgalmas a narancslé és olívaolaj keverékéből készített sárkányolaj elnevezésű hab, melyet nitrogénben lefagyasztanak. A fagyos hab szájba véve füstölögve olvad el, amit szájunkon, orrunkon keresztül úgy fújhatunk ki, mint a sárkányok a füstöt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.