Fóti összefogás Baluért

Mesterházy Attila ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyes ajándékkal és adománnyal támogatta azt a fóti, súlyosan beteg kisfiút, akinek küzdelmeire a Népszabadság egyik munkatársa korábban félmaratoni jótékonysági futással igyekezett felhívni a figyelmet.

Mesterházy Attila ellenzéki miniszterelnök-jelölt ajándékkal és adománnyal támogatta azt a súlyosan beteg fóti kisfiút, akinek történetéről a Népszabadság több alkalommal is beszámolt korábban. Az MSZP elnöke a párt fóti politikai fórumán – amelyen a jövő héten esedékes, megismételt időközi polgármester-választás és az áprilisi országgyűlési voksolás szocialista jelöltjei mellett kampányolt – kiemelte a helyiek szolidaritását és a társadalmi felelősségvállalás fontosságát, majd emléklapot és pénzadományt nyújtott át a hatéves Munkácsi Balázs édesanyjának. A helyi szocialisták további adományokat is gyűjtöttek a fórumon, ezt is a kisfiú és sorstársai gyógyulását segítő alapítványnak adták át.

A „Baluként” ismert fóti kisfiút kétéves korában érte tragikus fulladásos baleset; a klinikai halál állapotába került, az orvosok több mint egy órán keresztül küzdöttek érte. Senki nem bízott benne, hogy életben marad, de Balázs túlélte a kritikus időszakot, és azóta is töretlen erővel küzd minden egyes nap. A baleset következtében diffúz agysérülést szenvedett, elvesztette a látását, hallását, mozgásképtelenné vált: az éber kóma állapotába került. Édesanyja, Kocsis Kinga mégsem adta fel egy pillanatra sem: az elmúlt négy évben rengeteg terápián vettek részt a fiúval, őssejtbeültetésen, oxigénterápián, gyógytornákon próbálták javítani az állapotát; a mindennapokról az édesanya blogot is vezet az interneten.

A leghatékonyabb módszernek az úgynevezett Doman-terápia bizonyult, amit Philadelphiában tanítottak meg nekik, és amit otthon végeznek Baluval mindennap hat órában. Balázs és édesanyja kitartásának köszönhetően a kisfiú apró léptekkel ugyan, de elkezdett fejlődni. Visszatért a hallása, ma már látja a fényeket, kúszik a lejtőn, és minden külső ingerre reagál. A teljes felépülésig természetesen még nagyon hosszú út áll előtte, a további terápiákhoz pedig – mint mindenhez – anyagi forrás szükséges. Az édesanya nemrég létrehozta a Balázs Gyógyulásáért Alapítványt, amely nemcsak Balu, hanem a hozzá hasonló, oxigénhiány miatt halmozottan sérült gyermekek felépülését is segíti.

A Népszabadság sajátos módon kívánta felhívni a figyelmet Balura és társaira. Lapunk egyik újságíró munkatársa, a szintén fóti Szalay Tamás Lajos az októberi brüsszeli futófesztiválon „21K Baluért” felirattal teljesítette a félmaratoni távot; erről a mostani politikai fórumon számolt be a helyi hallgatóságnak. A jótékonysági figyelemfelhívó akcióhoz akkor – a fóti önkormányzat vezetőinek kivételével - számosan csatlakoztak: civilek és politikai szereplők egyaránt.

Utóbbiak egyfajta nagykoalícióban álltak Balu ügye mögé: a Fidesz országgyűlési és EP-képviselői mellett az MSZP elnöke és több prominense, illetve az Együtt–PM szövetség, a Liberálisok, a MOMA, a DK és az LMP egy-egy politikusa is részese kívánt lenni annak a fotómontázsnak, amelyet a fóti kisfiú kapott meg ajándékként a futóverseny után. A szocialisták európai parlamenti delegációja és az MSZP Népi Platformja pedig jelképesen „örökbe is fogadtak” néhány kilométert a lefutott huszonegyből, ezzel támogatva a családot és Balu terápiáját. Ezt egészítette most ki Mesterházy Attila személyes felajánlásával, a párt fóti polgármester-jelöltje, Takács István pedig ígéretet tett arra, hogy a jövőben is minden lehetséges eszközzel támogatni fogják Balu alapítványát. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.