Forralt bor helyett glögg

Ahány ország, annyiféle forralt bor létezik. A skandináv glögg pikantériája leginkább abban rejlik, hogy a hozzávalók közé, ki-ki becsempészi, az országára leginkább jellemző szeszt. A svédek kömény aromájú akvavittel, a finnek, pedig vodkával erősítik a glöggit.

Furcsa, de igaz, hogy hosszú múltja ellenére, a forralt bor sokáig nem számított különösebben népszerű italnak Európa északi részén.

A stockholmi Spritmuseum szerint, I. Gusztáv svéd király, azonban nagy kedvelője volt annak az italnak, amit akkoriban német borból, cukorból, mézből, fahéjból, gyömbérből, és szegfűszegből készítettek.

A királynak oly kedves ital, végül 1609-ben kapta meg, a ‘glögdad vin’ nevet. A szó ma is használatos rövidebb alakja, a glögg, pedig 1870-ben jelent meg először nyomtatásban.

A régi receptek azt bizonyítják, hogy az utóbbi század során sem változott sokat az ital, amit 1898-ban portói hordókban maradt üledékből készítettek, testes vörösborral, konyakkal, sherryvel, cukorral, fahéjjal, kardamommal, mandulával, mazsolával, és vaníliával.

Míg nálunk a forralt bor, Skandináviában a glögg a nyerő
Móricz Simon 2011.11.30. Digitális 2011. november 30. Vörösmarty tér, forralt bor. Fotó: Móricz Simon

glöggöt Svédországban leginkább mézeskaláccsal, és a sáfrányos, mazsolás lussebullarral fogyasztják. Dániában eperlekváros æbleskiver mellé kínálják, a norvégok pedig rizspudinggal párosítják, és likőrrel erősítik.

 

Íme, egy kipróbált glögg recept:

Hozzávalók

1 üveg olcsóbb vörösbor
1 üveg portói
1/2 üveg olcsó brandy (kb 350 ml). A brandy helyett használjunk vodkát, vagy akvavitet, ha autentikus svéd glöggre vágyunk.
Összesen 12 centiméternyi fahéjrúd
1/2 teáskanál kardamom mag
12 db egész szegfűszeg
1 egész narancs héja, megmosva, lehetőleg egészben
1/2 bögre mazsola
1/2 bögre mandula, ízesítetlen, és a barna izéje eltávolítva
1 bögre cukor

A glögg elkészítése

1 Öntsük a portóit és a bort egy rozsdamentes edénybe, adjuk hozzá a fahéjat, kardamom magot, szegfűszeget, narancshéjat és a mandulát. Fedjük le, és lassú tűzön forraljuk.

2. Tegyük a cukrot egy edénybe, és keverjük hozzá a brandy felét. Ezután közepes lángon melegítsük, amíg a cukor fel nem oldódik, szirupszerű állagot kölcsönözve a keveréknek. Hagyjuk a tűzön további 5-7 percig, míg karamellizálódni kezd.

3 Adjuk a brandys cukorszirupot a borhoz, majd fedő alatt, lassú tűzön főzzük további fél órán át.

4 Ebben a fázisban érdemes megkóstolni a bort, amit szükség esetén brandyvel, vagy cukorral ízesíthetünk.

5 Szűrjük le a bort! Tálaláskor kicsit felmelegítjük, és friss narancshéjjal díszítjük.

Tipp

Elkészítéskor kerüljük az alumínium vagy réz lábos használat, mert a bor fémes ízt kap tőle. Az ital sokkal finomabb lesz, ha a főzés végeztével hagyjuk legalább még egy órán át fedő nélkül pihenni.

Forrás: Borkultusz

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.