Forralt bor helyett glögg
Furcsa, de igaz, hogy hosszú múltja ellenére, a forralt bor sokáig nem számított különösebben népszerű italnak Európa északi részén.
A stockholmi Spritmuseum szerint, I. Gusztáv svéd király, azonban nagy kedvelője volt annak az italnak, amit akkoriban német borból, cukorból, mézből, fahéjból, gyömbérből, és szegfűszegből készítettek.
A királynak oly kedves ital, végül 1609-ben kapta meg, a ‘glögdad vin’ nevet. A szó ma is használatos rövidebb alakja, a glögg, pedig 1870-ben jelent meg először nyomtatásban.
A régi receptek azt bizonyítják, hogy az utóbbi század során sem változott sokat az ital, amit 1898-ban portói hordókban maradt üledékből készítettek, testes vörösborral, konyakkal, sherryvel, cukorral, fahéjjal, kardamommal, mandulával, mazsolával, és vaníliával.
A glöggöt Svédországban leginkább mézeskaláccsal, és a sáfrányos, mazsolás lussebullarral fogyasztják. Dániában eperlekváros æbleskiver mellé kínálják, a norvégok pedig rizspudinggal párosítják, és likőrrel erősítik.
Íme, egy kipróbált glögg recept:
Hozzávalók
1 üveg olcsóbb vörösbor
1 üveg portói
1/2 üveg olcsó brandy (kb 350 ml). A brandy helyett használjunk vodkát, vagy akvavitet, ha autentikus svéd glöggre vágyunk.
Összesen 12 centiméternyi fahéjrúd
1/2 teáskanál kardamom mag
12 db egész szegfűszeg
1 egész narancs héja, megmosva, lehetőleg egészben
1/2 bögre mazsola
1/2 bögre mandula, ízesítetlen, és a barna izéje eltávolítva
1 bögre cukor
A glögg elkészítése
1 Öntsük a portóit és a bort egy rozsdamentes edénybe, adjuk hozzá a fahéjat, kardamom magot, szegfűszeget, narancshéjat és a mandulát. Fedjük le, és lassú tűzön forraljuk.
2. Tegyük a cukrot egy edénybe, és keverjük hozzá a brandy felét. Ezután közepes lángon melegítsük, amíg a cukor fel nem oldódik, szirupszerű állagot kölcsönözve a keveréknek. Hagyjuk a tűzön további 5-7 percig, míg karamellizálódni kezd.
3 Adjuk a brandys cukorszirupot a borhoz, majd fedő alatt, lassú tűzön főzzük további fél órán át.
4 Ebben a fázisban érdemes megkóstolni a bort, amit szükség esetén brandyvel, vagy cukorral ízesíthetünk.
5 Szűrjük le a bort! Tálaláskor kicsit felmelegítjük, és friss narancshéjjal díszítjük.
Tipp
Elkészítéskor kerüljük az alumínium vagy réz lábos használat, mert a bor fémes ízt kap tőle. Az ital sokkal finomabb lesz, ha a főzés végeztével hagyjuk legalább még egy órán át fedő nélkül pihenni.
Forrás: Borkultusz