Húszéves rekordot megdöntő hóesés Nagy-Britanniában

Valóra vált a meteorológusok előrejelzése, szerdán a déli országrészekre is kiterjedt a heves havazás.

Ha kis késéssel is, így a reggeli csúcsforgalmat nagyrészt érintetlenül hagyva, délre megérkezett Londonba a megjósolt erős havazás és percek alatt összeomlott a tömegközlekedés. A naponta hárommillió utast kiszolgáló metróhálózat roskadozott a lehullott hómennyiség súlya alatt.

A budapesti járatokat fogadó repülőterek közül Heathrow, ha nagy késésekkel is, üzemelt, ám Gatwick és Luton a nap túlnyomó részében működésképtelenné vált. Csak az EasyJet 250 járatát törölte, így több tízezer utas rekedt a repülőtereken, otthon vagy szálláshelyén.

Jelezve, mennyire képtelen megbirkózni a kemény télre felkészületlen szigetország a kontinensen semmiképpen nem rendkívülinek számító hóeséssel, lényegében valamennyi vasútvonal súlyos nehézségekkel küzdött. Az autópályákon, sőt a városi utcákon is kevés hótakarító autót lehetett látni, miután az önkormányzatoknál máris fogytán van az útszóró homok.

Londonban közel ötszáz, azaz minden ötödik állami iskola zárva tartott, további nyomást helyezve a dolgozó szülőkre. Százezrek vagy el sem jutottak munkahelyükre, vagy korán hazaindultak. Az élelmiszerboltokat megrohamozták az ellátási problémáktól tartók pánikvásárlók.

A brit autósok kevéssé vannak hozzászokva a jeges utakhoz, így nem csoda, hogy az AA segélyszolgálatot egy nap alatt közel tízezer esetben riasztották. A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben üljön volánhoz. Kórházak és klinikák óvatosságból közeli szállodákban helyezték el személyzetüket.

A legrosszabb hír az, hogy a szerdai, helyenként 40 centiméteres, húszéves rekordot döntő hóesés után bőven van még tartaléka a hideg, jeges időjárásnak. Még legalább négy napig tarthat az ítéletidő, ami kétmilliárd fontos veszteséget okoz az amúgy is recesszióval küszködő gazdaságnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.