Folytatódik a mindszenti beteg ügye

Újrakezdődött a mindszenti beteg ügyében a közigazgatási per a hódmezővásárhelyi kórház és az Egészségbiztosítási Felügyelet között a Fővárosi Bíróságon (FB) szerdán.

A felügyelet két és fél éve hárommilliós bírsággal sújtotta a kórházat azért, mert 2007. április 6-án egy odaszállított beteget továbbküldtek Szentesre, aki azonban útközben a mentőautóban elhunyt.

A hárommilliós bírságot kiszabó felügyeleti határozat ellen a kórház által megindított közigazgatási perben 2008 áprilisában az FB kihirdette - és 2009 márciusára írásba foglalta - az elsőfokú ítéletet, ám azt másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblának hatályon kívül kellett helyeznie és új eljárást elrendelnie, ami szerdán kezdődött el.

Kiderült ugyanis, hogy a korábban első fokon eljárt - és azóta már fegyelmivel eltávolított - fővárosi bírósági bíró munkája során több más ügye mellett ebben a perben is példátlanul súlyos jogszabálysértéseket követett el. Többek között az eljárásban két egymástól eltérő ítéletet hozott.

A haláleset miatt indult büntetőperben a Szegedi Városi Bíróság november 6-án kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében pénzbüntetéssel sújtotta a hódmezővásárhelyi kórháznak azt az orvosát, aki az odaszállított beteget továbbküldte.

Az ügynek széles nyilvánosságot adott az is, hogy Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere az elhunytat a haláleset előtt néhány nappal életbe lépett kórházi átszervezés "első halálos áldozatának" titulálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.