Folyamatosan vizsgálják, de nem találtak fertőzött gabonát

Sem az elmúlt években, sem a napokban végzett vizsgálatok során sem találtak fuzárium-toxinnal fertőzött magyar gabonatermékeket, ezzel kapcsolatos megbetegedésekről sem érkezett bejelentés vagy panasz - mondta a kormányszóvivő. Csongrád megyében a napokban egy ötéves kislánynál okozott hormonzavart a naponta fogyasztott, gombával fertőzött gabonapehely.

A magyar és a külföldi szakhatóságok sem találtak fuzárium-toxin fertőzést a magyar gabonatermékekben az elmúlt években, illetve a napokban végzett, célzott vizsgálatok alatt - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán, a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdai kormányülésen mondott beszámolóját idézve a kormányszóvivő hangsúlyozta: a szakhatóságok - korábban is, de a mostani esetek miatt is - folyamatosan vizsgálják a gabonák, illetve a gabonatermékek fertőzöttségét.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 2008-ban közösen vizsgálta a kereskedelmi forgalomban lévő magyar eredetű gabonatermékeket, vagyis liszteket, korpákat, és gabonapelyheket. A szakemberek összesen 303 élelmiszer és 4 takarmánymintában kerestek 16 féle fuzárium-toxint, a 4.912 vizsgálat alatt azonban egyetlen esetben sem találtak hormon hatású mérget - fejtette ki a kormányszóvivő.

Kiemelte: a hatóságok - az elmúlt napok sajtóhíreit követően - célirányos vizsgálatokat is végeztek, de sem fuzárium fertőzöttséget, sem pedig arra utaló jeleket nem tapasztaltak, hogy bármilyen egyéb hormon tartalmú toxin került volna az élelmiszerekbe. Továbbá sem a háziorvosoktól, sem a szakhatóságoktól nem érkezett panasz, illetve hivatalos bejelentés arról, hogy bárki is gabonaipari terméktől betegedett volna meg - mutatott rá.

Budai Bernadett megjegyezte: a nagy mennyiségben exportált magyar gabonára nemzetközi vonalon sem érkezett panasz évek óta, annak ellenére sem, hogy az elsődleges célországokban - például Németországban, vagy Olaszországban - rendkívül szigorú ellenőrzéseknek vetik alá a behozott terményeket.

Székely Tamás egészségügyi miniszter, szerdai kormány előtti beszámolójára utalva hozzátette: jelenleg semmiféle tudományos - laboratóriumi, biológiai - bizonyíték nem utal a megbetegedések és a fuzárium tartalmú élelmiszerek fogyasztása közötti kapcsolatra. Az ÁNTSZ ettől függetlenül felkereste a korábban megbetegedett kislány családját, valamint megkezdődött az általuk fogyasztott termékek, és az érintettek étkezési szokásainak vizsgálata, ami legkorábban 2-3 héten belül adhat választ a sajtóban tárgyalt megbetegedés okára - közölte Budai Bernadett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.