Fölmentették az internetes zaklatót

Átmenetileg felmentette egy amerikai szövetségi bíró azt a nőt, akinek a hamis MySpace-profilján írt levelei miatt öngyilkos lett egy tizenhárom éves lány, Megan Meier.

George Wu bíró a Los Angeles-i bíróságon tartott tárgyaláson közölte: az ügyészek Lori Drew esetében szelektíven alkalmazták a szövetségi hackerellenes törvényt.

Az 50 éves Drewt 2008 novemberében több súlyos bűncselekmény - így számítógéphez való illetéktelen hozzáférés - elkövetésében találta bűnösnek az esküdtszék.

Drew hamis profilt hozott létre a MySpace közösségi portálon, és magát kamasz fiúként bemutatva ugratta és megalázta a szomszédban lakó Megan Meiert, aki a lánya barátnője volt, mielőtt összevesztek. A John Evens néven bemutatkozó fiktív udvarlóval levelező, depresszió miatt kezelt Megan 2006 októberében felakasztotta magát.

Az ügyészség háromévi börtön kiszabását kérte. Drew a rács mögött várta ítéletét a három rendbeli illetéktelen hozzáférés vádja miatt. Ha a bíró nem ejti a vádat, csütörtökön meghozták volna ellene az ítéltet. A bíró azonban helyt adott a védelem indítványának, átmenetileg ejtette a vádakat és bizonyos pontok tanulmányozása után később hozza meg írásban a végleges ítéletet.

Egyes jogi szakértők bírálták, hogy a vád a hackerellenes törvényt alkalmazta Drew esetére - ez volt egyébként az első ilyen eset - mondván, hogy a törvény a számítógépekre behatoló, adathalász bűnelkövetőt megbüntetésére szolgál.

Az ügyben eljáró Thomas O,Brien ügyész közölte: megvárja a végleges ítéletet, azután dönt, hogy fellebbez-e. Azt a kérdést is nyitva hagyta, hogy visszatér-e a negyedik vádponthoz - a Megan Meier elleni összeesküvés vádjához (az asszony ugyanis mások segítségével követte el az internetes csalást) -, amelyben az esküdtszék 2008-ban nem foglalt állást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.