Földrengés volt Szumátrán

Erős földrengés rázta meg szombat este az Indonéziához tartozó Szumátra szigetét. Áldozatokról, károkról nem érkezett jelentés és szökőárriadót sem rendeltek el.

Az indonéz meteorológiai szolgálat szerint a földmozgás 6,7-es erősségű volt. Keletkezési helyét Bengkulu várostól 142 kilométerre, 23 kilométeres mélységben állapították meg.

Az amerikai geofizikai intézet eltérő adatokat közölt: 6,8-es erősségű földmozgásról számolt be, amelynek keletkezési helyét Bengkulutól 164 kilométerre délnyugatra határozta meg, 26 kilométer mélyen az óceán alatt. Tíz perccel később 5,7-es erősségű utórengést mértek.

Bengkulu városát gyakran rázzák meg kisebb-nagyobb földrengések, a mostani alig keltett riadalmat a lakosság körében - mondta el az indonéz meteorológiai intézet helyi kirendeltségének ügyeletese.

A csendes-óceáni "tűzgyűrűben" fekvő Indonéziában gyakori a földrengés és a vulkáni tevékenység a tenger alatti tektonikus lemezek találkozásánál.

2004 decemberében több mint 230 ezer ember vesztette életét 11 ázsiai országban az Indiai-óceán partvidékén a szökőárban, amelyet egy Szumátra partjai előtt bekövetkezett tengerrengés okozott. Csak az indonéziai Aceh tartományban 168 ezren haltak meg. Indonéziában nemrégiben adtak át egy csúcstechnológiás szökőár-előrejelző rendszert a hasonló tragédiák megakadályozására.

A szigetországban november elején 6 halottja és mintegy 150 sebesültje volt egy Richter-skála szerinti 7,5-es erősségű földrengésnek, amelynek epicentruma Celebesz közelében volt. A természeti csapás miatt tízezrek maradtak fedél nélkül az indonéziai szigeten.

A Csendes-óceán déli részén fekvő Új-Kaledóniában is megmozdult a föld vasárnapra virradó éjszaka. A Franciaországhoz tartozó területen, a Loyauté-szigetek térségében 6,8-es erősségű földrengést mértek - közölte az amerikai geofizikai intézet. A földmozgás fészke a szigetektől 363 kilométerre délkeletre volt, 55 kilométeres mélységben. Az első hírek szerint senki sem sérült meg és számottevő károk sincsenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.