Főként turisták keresik fel a gyógyfürdőinket

Magyarország Európa éllovasa a mozgásszervi megbetegedések tekintetében. A prevenció szerepének fontosságáról és a gyógyvíz jótékony hatásairól rendeztek sajtóbeszélgetést a Rudas fürdőben.

Dr. Horváth Remény főorvos, reuma és fizioterápiás szakorvos szerint azért is fontos, hogy minél többen és minél több generáció használja a gyógyvizeket, mert Magyarország a kontinensen az első a mozgásszervi betegségek gyakoriságában, ez pedig - az egészségügyi problémán túl - súlyos gazdasági terhet is jelenthet az országnak. A kopásos gerinc és ízületi betegségek mellett az ízületi elváltozásokkal járó immunbetegségek jelentik a legnagyobb problémát az egészségügy számára. A stressz miatt sokaknál kötötté válik az izomzat és a kötőszövet, ez pedig folyamatos fájdalomérzéssel jár, ráadásul a stressz a kórokozók terjedésének is zöld utat ad az immunrendszer blokkolása által.

A megelőzésnek minél fiatalabb korban el kell kezdődnie, hiszen hazánkban minden ötödik gyerek háti gerincferdüléssel küzd, az ő esetükben kulcskérdés, hogy felnőttként ne legyenek betegek. A fiatalok életmódja ráadásul eddig ismeretlen ízületi elváltozásokat is felszínre hozott, ilyen például az „egércsukló", amely egy már fiatal korban kialakuló kopásos megbetegedés azok körében, akik sokat használják a számítógépet, de káros következményekkel jár a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.

A Rudas fürdő három gyógyforrása a hagyományos gyógyvízkomponensek mellett szulfát, fluorid, klorid és radon-tartalmúak, ezeknek egészségre gyakorolt pozitív hatása bizonyított: nem csak fürdés, hanem fogyasztás esetén is.

Decker Ádám, világbajnok vízilabdázó, aki maga is rendszeres látogatója a fővárosi gyógyfürdőknek, misszióként tekint a fiatalok rendszeres mozgásának bátorítására és Dr. Horváth Reményhez csatlakozva a modern informatikai eszközök túlzott használatának, és a szükséges mennyiségű testmozgás elmaradásának veszélyeire figyelmeztetett.

Budapest egyedi adottságokkal rendelkezik a fürdőkultúra szempontjából, mégis főként turisták keresik fel a gyógyvizes medencéket. Szőke László a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója cége legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a fürdőkultúrát a fiatalok számára is vonzóvá tegyék, ehhez pedig 50 éve nem látott fejlesztési programba kezdenek.

Az egymilliárd forintos beruházás keretében megújult Rudas fürdőben tartott sajtóbeszélgetésen a vezérigazgató a jövő évben kezdődő 15 milliárd forint értékű ötéves rekonstrukciós tervet jelentett be. A 2020-ig tartó időszakban a tervek szerint minden fővárosi strand és fürdő nyitvatartását meghosszabbítják, hogy a budapestiek és a fővárosba látogató vendégek egész évben élvezhessék a szolgáltatásokat. A rekonstrukció után a jelenlegi hét helyett tizenegy állandó fürdő közül választhatnak a kikapcsolódni, regenerálódni és gyógyulni vágyók. A fiatalok számára pedig zenés, éjszakai programokkal igyekeznek vonzóvá tenni a fürdőéletet.

Szőke László kiemelte: a korábban akár milliárdos veszteséggel működő, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló vállalat 2011 óta profitot termel, amely idén akár a 8-900 millió forintot is elérheti. A várossal kötött megállapodása értelmében – bár működési támogatást nem kapnak –  a budapesti gyógyfürdők teljes egészében fejlesztésre fordíthatják nyereségüket. Így a fürdők megújulását is jórészt a várható bevételekből tudják majd finanszírozni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.