Fókainfluenza tombol Schleswig-Holstein partjainál

Influenzavírus miatt múlt ki vagy betegedett meg súlyosan 350 fóka az Északi-tenger schleswig-holsteini partjainál.
A fókák halálát nyilvánvalóan influenzavírus okozta, de ez az állományt nem veszélyezteti - idézte Detlef Hansent, Tönning nemzeti parkja igazgatóságának vezetőjét a Die Welt című online lap kedden.

"Abból indulunk ki, hogy a fókainfluenza egy természetes folyamat. Október eleje óta Helgoland, Sylt, Amrum és Föhr szigeteken 350 elpusztult vagy súlyos beteg állatot találtunk. Jelenleg mintegy 12 ezer fóka él a Watt-tenger schleswig-holsteini részén. Ebben a helyzetben nincs szükség különleges akciótervre: a halál is a természet része" - fejtette ki a szakértő.

Eddig kevesebb fókával végzett az influenzavírus a schleswig-holsteini Watt-tengerben, mint a szopornyicavírus. Az a betegség 1988-ban 5800, 2002-ben pedig további 3600 állat pusztulását okozta, tehát az akkori állomány 60, illetve 40 százalékáét.

A vírus vizsgálatát a következő hetekben végzi a Hannoveri Állatorvosi Egyetem Alapítványának Intézete. A nemzeti park igazgatósága szerint az eddigi vizsgálatok arra világítottak rá, hogy az elpusztult állatok tüdőgyulladásban betegedtek meg. Az elemzések során tüdőférgeket és baktériumokat, például streptococcust is találtak a szervezetükben. Szopornyicavírus viszont nem volt kimutatható egy esetben sem.

A nemzeti park igazgatósága azt javasolja a kirándulóknak, a parton sétálóknak, hogy ne menjenek közel az elpusztult fókákhoz, ne érintsék meg őket. A kutyákat is távol kell tőlük tartani, így megelőzhető, hogy a kórokozó esetleg átterjedjen. Más vadállatokhoz hasonlóan ugyanis a fókák is lehetnek olyan kórokozók hordozói, amelyek embereknek is átadhatják a betegségeket.

Bár a fókák védett állatok és tilos vadászni őket, rájuk is vonatkoznak szigorúan meghatározott vadászati szabályok. Schleswig-Holstein német tartományban negyven képzett "fókavadász" van. Ők - akik csak nevükben őrizték meg a korábban az állatok bundájáért, húsért, zsírjáért vagy pusztán szórakozásból ölő vadászok hagyományát - kizárólag az állomány védelmében vagy az egyed szenvedését elkerülendő lőhetik ki az állatokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.