Fogyaték lehet a kövérség

Legalábbis az Európai Unió Bíróságának döntése alapján, mely egy dán perben született. A 160 kilós férfi éveken át dolgozott bébiszitterként, szerinte a testsúlya miatt bocsátották el négy évvel ezelőtt.

Karsten Kaltoft tizenöt éven át volt Billund város önkormányzatának alkalmazottja, gyerekekre vigyázott. Munkaadója négy évvel ezelőtt a csökkenő gyerekszámra hivatkozva kirúgta, ám a férfi azt gyanította, eltávolításában nem ez, hanem inkább 160 kilós testsúlya játszott szerepet.

Azt Kaltoft is elismerte, hogy nem tudott lehajolni, hogy bekösse a gyerekek cipőfűzőjét, a földön ülve viszont simán tudott játszani velük, így tulajdonképpen el tudta látni a munkáját - írja a BBC.

A férfi pert indított az önkormányzat ellen és az ügy végül az Európai Unió Bírósága elé került. Az ítélet kimondta, hogy az elhízás önmagában még nem fogyatékosság, ám ha valakit emiatt diszkrimináció vagy hátrány ér hosszú távon, akkor megilletik őt is a fogyatékkal élők jogai.

Jane Deville Almond, a túlsúlyosak érdekvédelmi szövetségének elnöke szerint azonban az elhízást nem lenne szabad fogyatéknak minősíteni. „Azt hiszem, csak rontana a helyzeten, ha a túlsúlyos dolgozók szélesebb székeket, nagyobb asztalokat és több parkolóhelyet kapnának. Ez azt feltételezné, hogy az embereknek nincs kontrolljuk a helyzetük felett” - vélekedik az elnökasszony.

Bár a világon több száz millió ember éhezik, a Nemzetközi Vöröskereszt szerint a világon mégis több az elhízott ember.  Nagy-Britanniában minden negyedik ember túlsúlyos; egy 2009-es felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság 62%-a túlsúlyosnak, míg 27%-a elhízottnak számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.