Focizni se lehet az ebola miatt Nigériában

Az ebola terjedésének megakadályozására tett erőfeszítések jegyében Nigéria felfüggesztette az összes labdarúgással kapcsolatos tevékenységet az országban. A labdarúgó szövetség álláspontja szerint a sport közben a játékosok folyamatosan kontaktusba kerülnek egymással és ez a fertőzés kockázatával jár.

Március végén Guinea tiltotta be az ott közkedvelt csemegének számító gyümölcsevő denevérek fogyasztását arra hivatkozva, hogy az állat az egyik közvetlen kiváltó oka a vírus elterjedésének. Az Egészségügyi Világszervezet is arra figyelmeztetett, hogy az emberek kerüljék az afrikai vadállatokkal, többek között a majmokkal való érintkezést, illetve azok nyers húsának étkezés céljára történő felhasználását.

A libériai egészségügyi miniszter a korábbi tanácsát, miszerint a lakosok ne csókolózzanak és fogjanak kezet egymással, kiegészítette azzal, hogy tartózkodjanak a szexuális kapcsolat létesítésétől is.

A növekvő aggodalom, amit a vírus terjedése váltott ki, az országok közötti határforgalmat is érinti. A legnagyobb régiós légitársaság, az ASKY beszüntette a járatait Libéria és Sierra Leone fővárosaiba és így tett a nigériai Arik Air légitársaság is. Libéria a földi határátkelőinek többségét is lezárta. Szenegál már a járvány kitörésekor így tett a Guineával közös határszakaszán.

Az Ebola vírus súlyos, lázzal, izomfájdalommal járó betegség, amelyet később hányás, hasmenés és a testen megjelenő kiütések követnek. Károsodnak a belső szervek, így a máj és a vese. Sok esetben belső és külső vérzés is fellép. A 2-21 napos lappangási időt követően válik a beteg fertőzővé. A halálozási arány 90%-os és jelenleg nincs ellenszere a vírusnak.

A mostani vírus felbukkanásáról elsőként március végén riasztotta a guineai egészségügyi miniszter a WHO-t. Az azóta eltelt időben a járvány átterjedt Sierra Leonéra és Libériára is. Nigériában eddig egy Libériából érkezett férfi esetet jegyeztek fel, aki a karanténba helyezését követően elhunyt. A három országban a WHO adatai szerint eddig több mint 1200-an betegedtek meg és közülük minden második fertőzött már meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.