Fizetni kell a híres sajtgurításért

A szervező Sajtgurító Bizottság a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntött, hogy júniusra tolja el az eseményt, melyet rendszerint márciusban rendeztek, és kétnapos fesztivállá bővíti. A belépőért ezúttal fizetni kell.

Fizetős lesz a gloucestershire-i sajtgurítási viadal megtekintése Nagy-Britanniában: a felnőttjegy 20 fontba (6 ezer forint), a gyerekjegy 15 fontba kerül. Tavaly éppen a nagy érdeklődésre való tekintettel maradt el a meredek domboldalon zajló, guruló hajszoló verseny, amivel csaknem kétszáz éves hagyomány szakadt meg.

A népszokás szerint 3-3,5 kilós sajtokat gurítanak le egy hegy meredek lejtőjén
Competitors take part in the Cheese Rolling event on Coopers Hill in Gloucester, southern England, May 28, 2007. The annual tradition, which is thought to date back to Roman times, draws competitors from far afield to race 200 yards (182.88 metres) down a near vertical slope in pursuit of a seven-pound (3.17kg) Double Gloucester cheese. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN) see also LF3DVKNNNYAA

A szervezők azonban nem merték vállalni a felelősséget, miután 2009-ben 15 ezren akartak a délnyugat-angliai Brockworthbe özönleni. A település vendéglátó-kapacitása már azt sem tudta elviselni. A szervezők, nevezetesen a Sajtgurító Bizottság most úgy döntött, hogy júniusra tolja el az eseményt - melyet rendszerint márciusban rendeztek -, és kétnapos fesztivállá bővíti. Egyúttal fizetőssé teszi, hogy a bevétel fedezze a szükséges biztonsági intézkedéseket.

A népszokás szerint 3-3,5 kilós sajtokat gurítanak le egy hegy meredek lejtőjén, 200 méteres távon, a versenyzők meg rohannak a sajt után. Az győz, aki előbb leér. Átlagosan úgy húszan sérülnek meg a bő 200 fős mezőnyből. A rekord 1997-ben volt, akkor 33 embert kellett ellátni. A kockázathoz képest a nyeremény elég szerény: a megviselt, agyonhorpadt sajtot kapják a győztesek. És még örülhetnek, hogy nem hetven évvel ezelőtt nyertek. Akkoriban ugyanis - a II. világháborús és az azt követő élelemhiány miatt (1941-1954 között) - a versenyzők csak hatalmas fasajtot kaptak a gurításhoz, igaz, valódi sajttal töltve. A töltelék azonban csekély méretű volt, csupán egy kis lyukat fúrtak a fasajtba, és abba dugták az igazi gloucesteri sajtot. A hagyomány egyébként dokumentálhatóan 1826-ra nyúlik vissza, de vélhetően sokkal régebbi, a pogány időkben gyökerezhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.