Fizet az áldozat családjának a rádió

500 ezer ausztrál dollárt, azaz több mint 110 millió forintot fizet egy ausztrál kereskedelmi rádió annak a londoni ápolónő családjának, aki szégyenében öngyilkosságot követett el, miután a rádió műsorvezetői telefonbetyárkodással csőbe húzták – jelentette a BBC.

Az eset még 2012 decemberében történt, amikor Katalin, Cambridge hercegnője első gyermekét várta és kezelésre bevonult egy londoni kórházba. A 2Day FM sydney-i rádióadó műsorvezetői – brit akcentust imitálva - a korareggeli órákban telefonáltak a kórházba – II. Erzsébet királynőnek, illetve férjének, Fülöp hercegnek kiadva magukat. Mivel a korareggeli órákban még nem volt telefonközpontos szolgálatban, a hívást az egyik ügyeletes ápolónő, Jacintha Saldanha fogadta. A nővér elhitte, hogy valóban II. Erzsébet telefonál és hívást tovább kapcsolta ahhoz a kolléganőjéhez, aki Katalint ápolta, s aki részletes felvilágosítást is adott a hercegnő állapotáról.

A történet bejárta a világsajtót. Három nappal később Jacintha Saldanhát holtan találták. A kétgyermekes családanya szégyenében öngyilkosságot követett el. A Saldanha-ügyben polgári peres eljárás is indult, ebben szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a telefontréfa, majd a médiafelhajtás súlyos mentális terhet róttak az asszonyra, aki e teherrel nem tudott megbirkózni.

A 2Day FM már 2012 decemberében bocsánatot kért a tragikus kimenetelű tréfáért. Most ezt ismét megtették, hangsúlyozva, tudják, hogy a pénzzel nem lehet ellensúlyozni Jacintha halálát, a családját ért veszteséget.

A londoni tárgyaláson megjelent a II. Erzsébetet imitáló műsorvezető is. Mel Greig Jacintha férjétől és gyermekeitől is bocsánatot kért. – Ez a szörnyű tragédia egész életemen át végig fog kísérni. Nagyon sajnálom a történteket – idézte a BBC Greiget.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.