Kártérítést fizet a fegyverbolt az arcon lőtt rendőröknek

Lehúzhatja a rolót az amerikai bűnözők egyik kedvenc fegyverboltja, a Badger Guns, miután egy milwaukeei bíró közel hatmillió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a tulajdonost. Itt szerezte be ugyanis egy kamasz illegálisan azt a fegyvert, amellyel súlyosan megsebesített két rendőrt.
A tizenéves Julius Burton 2009-ben bízott meg egy felnőtt férfit, hogy 40 dolláros „honorárium” ellenében vegyen neki egy Taurus pisztolyt. A vásárlásnál mindketten jelen voltak – emlékeztet a BBC –, de a férfi intézte a tranzakciót. Burton nem sokkal később már használta is az új fegyvert. Épp a járdán biciklizett, amikor megállította két rendőr. Burton az arcukra célzott: az egyikük nyolc fogát elveszítette, mielőtt az arcán keresztül a vállába fúródott volna a golyó, a másikuk pedig agykárosodást szenvedett és megvakult az egyik szemére.

A járőrök az incidens után beperelték a Badger Guns tulajdonosát, Adam Allanst, szerintük ugyanis a pult mögött álló eladónak észre kellett volna vennie, hogy a férfi nem magának, hanem a mellette álló – jelenleg nyolcvanéves börtönbüntetését töltő – kamasznak vásárolja a fegyvert. Az ügyben eljáró bíró a könnyebb sérüléseket szenvedett Bryan Norbergnek 1,5 millió, a súlyosabb sérülései után nyugdíjba vonult Graham Kunischnak pedig 3,6 millió dolláros kártérítést ítélt meg.

A már új néven működő Badger Guns a bűnözők egyik kedvenc fegyverforrása: helyszínelők több mint 500 fegyver esetében azonosították forrásként a milwaukeei boltot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.