Nyugdíjasklubban tart órákat a robotedző

Egyetemisták fejlesztették ki, és nyugdíjasok használják Xuant, a robotedzőt, amelyet még az idén öt szingapúri nyugdíjasklubban próbálnak ki. A projekt célja, hogy áthidalják az 50 felettiek és a digitális világ közt húzódó szakadékot.

Első ránézésre az 1986-os Rövidzárlat című filmből ismert 5-ös számú robot ugrik be a trénerre nézve, amely egyelőre a Lions Befrienders nyugdíjas klubban tart órákat heti rendszerességgel. Nevét egyik alkotójáról, Lim Pej Xuanról kapta. Arca pirospozsgás, szemei kékek, és van két foga is. Kitűnően utánozza az emberi mimikát, s miközben mutatja a gyakorlatokat, azok leírása a mellkasánál található képernyőn is megjelennek.

„Imádom a robotot! Miközben tornázunk, a szemei mozognak, mintha beszélne hozzánk, amikor mutatja, mit csináljunk” – áradozott a robotedzőről Csen Jit Jong.

A 89 éves hölgy az elmúlt kilenc hónapban heti rendszerességgel mozgott együtt a Ngee Ann Műszaki Egyetem diákjai által megálmodott és életre hívott robottal, amely 15 különböző, a felsőtestet célzó gyakorlatot képes elvégezni. Komolyan veszi a dolgát, folyamatosan figyeli, hogy a csoportos órákon mindenki lépést tud-e tartani vele. Olykor lelassul, pásztázza a vele szemben elhelyezkedő időseket, és jelzi, ha valaki rosszul csinálja a feladatot.

„Pozitív visszajelzéseket kapunk, az öregebbek élvezik a merőben új testnevelésórákat” – nyilatkozta Szingapúr infokommunikációs fejlesztésekért felelős hatóságának (IDA) illetékese a brit Guardiannek.

A múlt héten, egy informatikai konferencián bemutatott Xuan egy projekt része, amelynek célja, hogy áthidalják az 50 felettiek és a digitális világ közt húzódó szakadékot. Xuan mellett olyan szemüveget is kifejlesztettek, amely jelez viselőjének, ha be kell venni gyógyszereit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.