Filmre vitték Obamáék első csókját

Film készült az Obama-házaspár első randevújáról, akik örültek a filmnek és kicsit zavarba jöttek.
A történet már-már sablonos: új fiú érkezik az irodába, akinek azonnal megtetszik az egyik ott dolgozó lány. Próbálja elhívni egy randevúra, ám a lány nem akar kötélnek állni. Inkább a munkájára koncentrálna, és egyébként is, hogy nézne ki, ha egyből járni kezdene a frissen érkezett kollégával? Persze, ahogyan egy romantikus filmben lennie kell, a fiú végül elnyeri a lány szívét, és még a várva várt csók is elcsattan egy fagyi felett.

Ha az olvasó úgy érzi, valahol már látta ezt a filmet, nem téved. Richard Tanne filmje azonban, amelyet a minap mutattak be a Sundance filmfesztiválon, csavar egyet a történeten: a két főszereplőt úgy hívják, Michelle Robinson és Barack Obama. A rendező az Obama-házaspár első randevújáról készített filmet.

A fiatal harvardi joghallgató, Barack Obama 1989-ban érkezett egy chicagói ügyvédi irodához nyári gyakorlatra, ahol megismerkedett az ott már ügyvédként dolgozó Michelle Robinsonnal, akit egyébként mentorául jelöltek ki.

"Hogy fog az kinézni, ha elkezdek járni az első helyes fekete fiúval, aki besétál az iroda ajtaján? A liberálisok szerint aranyos lesz, a bigottak szerint meg szánalmas" mondja a későbbi first lady, amikor a gyakornok randevúra hívja. "Szóval helyesnek tartasz?" kérdez vissza Barack Obama, tovább győzködve Michelle-t, aki nagyon sokat küzd azért, hogy önmagáért értékeljék a vállalatnál, és ne csak "a fekete lány" legyen.

A fiatal joghallgató végül meggyőzi Michelle-t, hogy töltsön vele egy napot Chicagóban. Elmennek a chicagói szépművészeti múzeumhoz, majd megnézik Spike Lee akkor bemutatott, Szemet szemért című filmjét. Végül elmennek egy közösségi gyűlésre, ahol Obama beszédet mond. Az amerikai elnök jogi tanulmányai és politikai karrierje kezdete előtt közösségszervezőként dolgozott Chicago legrosszabb negyedeiben, ahol a fekete közösség helyzetének javítása volt a célja.

A rendező a sajtóban elérhető forrásokból merített, a hiányzó részleteket pedig saját ötleteivel egészítette ki. Az elnöki pár egyébként már többször mesélt megismerkedésük körülményeiről, többek közt egy videóban, amelyben a Szemet Szemért 25. évfordulója alkalmából készítettek Spike Lee számára. A chicagói Hyde Parkban pedig emléktábla őrzi első csókjuk helyszínét.

A filmben folyamatosan jelen van az afroamerikai közösség helyzete - Michelle-nek az ügyvédi irodában folytatott küzdelmeitől kezdve egészen az esti közösségi gyűlésig. A rendező egyébként azt nyilatkozta, nem nagyon érdekelte, milyen politikai vonulatai vannak a történetnek.

A "Southside With You" címmel bemutatott film jó kritikákat kapott, különösen a két színészt dícsérték, akik hihetően alakították az elnöki párt. A hírek szerint az Obama házaspár nem hivatalosan áldását adta a filmre, ám az zavarba is hozta őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.