Politikai ügy lett a pomponlányok fizetéséből

Harcba indultak a minimálbérért a profi amerikaifutball-liga, az NFL csapatainak pomponlányai. A hölgyeket jelenleg mérkőzésenként fizetik, a fellépésekre való felkészülés azonban igen költséges.

Legalább öt párhuzamos per folyik az amerikaifutball-bajnokság csapatai által alkalmazott pomponlányok bérezése kapcsán, Kaliforniában pedig már politikai kérdés lett az ügyből. Egy Lorena Gonzalez nevű képviselőnő javaslatot terjesztett be az állami törvényhozásban, miszerint a tánckarok tagjainak teljes körű minimálbér járna és járulékos költségeiket is a gazdasági vállalkozásként működtetett csapatoknak kellene állniuk.

A San Diego Chargers pomponlányai az egyik mérkőzés szünetében
A San Diego Chargers pomponlányai az egyik mérkőzés szünetében
Mike Blake / Reuters

Gonzalez, aki egyetemistaként maga is pomponlány volt, különösen felháborítónak találja, hogy a profi tánckarok tagjainak a munkáltatók megtiltják, hogy a sajtónak panaszkodjanak. Sok amerikai gimnazista lány álma, hogy tagja lehessen a szurkolókat szórakoztató tánckarnak. A profi csapatoknál azonban nem elég a lelkesedés és a szorgalom. Alaposan megválogatják, kiket vesznek be, ráadásul rendszeresen megalázó „rezgésvizsgálatnak” vetik alá a táncosokat: akin súlyfölösleget látnak, rövid határidőt kap, különben repül.

A táncosok meccsenként 75–150 dollárt (21–42 ezer forintot) keresnek, ami a 8-10 hazai mérkőzésből álló szezont tekintve nem sok, ráadásul számos egyéb költségük van. Az edzésekért és a próbákért nem jár bér, a klubok pedig szemérmetlenül kihasználják, hogy sok lány bármilyen áldozatot vállal, csak ott lehessen a pálya szélén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.