Az égből is jön a víz: narancs riasztás heves zivatarok miatt

A heves zivatarok miatt néhány kistérség kivételével az egész országra másodfokú, narancs riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőn kora délután.

Ezeken a területeken a következő órákban készülni kell olyan heves zivatarokra, amelyeket erős szél kísér, és nagy jégdarabok is hullhatnak. Kicsit később a másodfokot nagyobb területen elsőfokúra mérsékelték, de délután négy előtt az egész országra érvényes valamilyen szintű riasztás..

Emellett az egész országban felhőszakadásra is készülni kell, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat, ezért országszerte elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: hétfőn többfelé várható zivatar. A heves zivatarokban a széllökések erőssége meghaladhatja az óránkénti 90 kilométert, és három centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Felhőszakadás is lehet, 30-40 millimétert meghaladó csapadékkal. A meteorológiai szolgálat azt írta: heves zivatarok nagyobb valószínűséggel a Nagykanizsa-Esztergom vonaltól keletre alakulhatnak ki, főként a nap második felében. Ettől a vonaltól nyugatra is lesznek zivatarok, de a heves kísérőjelenségeknek kisebb az esélyük.

Kedden napközben elszórtan várható zivatar. A jelenlegi előrejelzés szerint heves zivatar kialakulásának kedden már kisebb a valószínűsége, de felhőszakadásra, vagyis rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadékra továbbra is számítani lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.