„Nekünk az a bajunk, hogy korán kell fölkelni, az afrikai gyerekeknek meg az, hogy háború van”

Nemzetközi kampány kezdődik a válságövezetekben élő gyerekek oktatásának előmozdításáért, amelynek Magyarország az egyik résztvevője. Az év végéig tartó akciót az Európai Unió finanszírozza és az UNICEF támogatja.

A világon 250 millió gyerek él konfliktus sújtotta övezetben. 75 millióan háború, természeti katasztrófa vagy járvány miatt kénytelenek kimaradni hosszabb vagy rövidebb ideig az iskolából. 37 millió kiskorú számára csak álom marad a tanulás.

Az ő helyzetükre hívja fel a figyelmet, az ő sorsukon próbál segíteni az a május végén induló nemzetközi kampány, amelynek hat másik európai ország mellett Magyarország az egyik résztvevője.

„Nekünk az a bajunk, hogy korán kell fölkelni, ha iskolába megyünk. Az afrikai gyerekeknek meg az, hogy háború van körülöttük” — érzékelteti a fejlett és a fejlődő országokban lakók problémái közötti különbséget a 17 éves Trizner Laura, aki az Európai Unió által finanszírozott és az ENSZ Gyermekjogi Alapjának (UNICEF) közreműködésével megvalósuló nemzetközi kampány egyik magyar „arca”.

Az #EmergencyLessons (Leckék szükséghelyzetben) nevű, elsősorban a szociális médiában teret kapó akció célja az, hogy megismertesse az elsősorban 25 év alatti fiatal európaiakkal, micsoda hihetetlen erőfeszítésébe kerül a világ szerencsétlenebb felén élő kortársaik millióinak, hogy egyáltalán eljussanak az iskolába. A szervezők róluk szóló rövid- és dokumentumfilmekkel, blogbejegyzésekkel, infografikákkal szeretnék a nézőben és az olvasóban tudatosítani, hogy „az oktatás olyan életmentő, mint a gyógyszer”. Sokszor a szó szoros értelmében, hiszen az iskola gyakran az egyetlen hely, amely megvédi a gyerekeket az erőszaktól, a kizsákmányolástól, a besorozástól.

Mint az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottságának képviselőitől megtudtuk, Magyarországon május 29-ikén lesz a kampány beharangozó gyereknapi rendezvénye a Művészetek Palotájában. A részletekről a szervezet Facebook-oldalán lehet tájékozódni. A magyar stáb a tervek szerint a nyár végén Csádban készül forgatni az ottani menekülttáborokban, és a filmet a szociális média platformjain lehet majd megtekinteni. „A kampánynak nem a pénzgyűjtés a célja, hanem a figyelem felkeltése, a szolidaritás felébresztése” — mondta lapunknak Trizner Laura, aki az #EmergencyLessons december 6-ikára tervezett zárórendezvényén a magyar fiatalokat képviseli majd az Európai Parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.