Fidesz a Cozma-gyilkosságról: romokban a közbiztonság

Magyarországon romokban hever a közbiztonság; a kormány cserben hagyta az országot és a polgárokat - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfőn Veszprémben. Ugyanitt az MKB Veszprém KC elnöke azt állította: van cigánybűnözés.

A Fidesz hétfőn Veszprémben kezdődött kétnapos elnökségi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor felsorolt húsz-huszonöt nagyon súlyos bűncselekményt - többségében gyilkosságot -, amelyet az utóbbi másfél hónapban követtek el. A frakcióvezető azt mondta, hogy a kormány nem képes biztosítani a közbiztonságot Magyaroszágon. Azt a közbiztonságot, amely lehetővé tenné, hogy "bőrszínre, fajra, nemre, felekezetre való tekintet nélkül bárki, aki bűncselekményt követ el, azt megbüntessék, aki ártatlan, az pedig védelmet kapjon" - közölte az ellenzéki politikus.

Navracsics Tibor szerint "a kormány ma nem tudja garantálni a polgárok védelemhez való jogát". Szerinte az elmúlt években "elhibázott kormányzati lépések tucatjaival gyengítették a rendőrséget és ezzel a közbiztonság alapjait ásták alá". A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, körülbelül 2500-3000 rendőrrel van kevesebb, mint a jogszabályban megállapított létszám.  A tavalyihoz képest a költségvetésben 15 milliárd forinttal kevesebb jut a rendőrségre, további 15 milliárdra lenne szükség a rendőröknek ki nem fizetett túlóradíjak rendezésére - tette hozzá. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság "körülbelül ezer fős állománnyal dolgozik" és 73 üres státusza van, 25 rendőre pedig Nógrád megyében teljesít szolgálatot. Összességében tehát száz rendőr hiányzik a megye területéről - vélekedett az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy a rendőrség a hiányos költségvetési támogatások miatt "évről-évre jelentős létszámveszteséget szenved el". Szerinte az idősebb, tapasztaltabb redőri vezetők inkább elmennek korkedvezményes nyugdíjba. Veszprém megyében a rendőri állomány átlagéletkora 31 év mondta.

Az ellenzéki politikus szerint "ma már az kevés, hogy Gyurcsány Ferenc a saját blogjában sajnálkozik és az elkövetők roma hovatartozását, illetve a romák társadalmi integrációját firtatja".

Arra van szükség - jelentette ki -, hogy Gyurcsány Ferenc "a választópolgárok szemébe nézzen", s nézzen a Veszprém megyei polgárok szemébe is és adja meg azt a 15 milliárd forintot, amit elvettek a rendőrségtől az idei évi költségvetésből. Hozzátette: adja meg azt a 15 milliárdot is, ami a rendőrök elmaradt túlóradíja. Navracsics Tibor szavai szerint Gyurcsány Ferenc "haladéktalanul kezdje meg azt a hárommilliárd forintos induló összegű" rendőrőrsprogramot, amely az ország minden jelentősebb területén rendőrőrsöt, körzeti megbízotti hálózat kiépítését és megerősítését teszi lehetővé.

A sajtótájékoztatón Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke azt mondta, hogy "25-30 cigány elkövető Veszprém belvárosában egy szórakozóhelyen előzmény, indok nélkül megtámadott vétlen, ártatlanul ott szórakozó embereket", s e támadás következtében egy kézilabdázó meghalt, kettő pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az elnök egyenesen azt állította, hogy "vannak cigány elkövetők, van cigánybűnözés Magyarországon, aki ezt máshogy gondolja, lapozgassa a jogtudományi egyetemek kriminológiai, kriminalisztika tankönyveit".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.