Fiatal orrszarvút kapott az egyik legnagyobb cseh állatkert

Fiatal déli szélesszájú orrszarvú érkezett az egyik legnagyobb cseh állatkertbe, a kelet-csehországi Dvur Králové nad Labem kisvárosba. A Pamir névre hallgató nyolcéves hímet Belgiumból hozták Csehországba, ahol legfőbb "feladata" a helyi orrszarvúk családjának szaporítása lesz – közölte Simona Jirácková, az állatkert szóvivője.
Pamir 2007-ben Afrikában látta meg a napvilágot, és Dvur Královében a Jessica nevű nőstény párja lesz. Jirácková szerint nagyon jól tűrte az áthelyezést, és nyugodtan viselkedik Dvur Královében is.

A nagy kiterjedésű, szafarijellegű állatkertben már él egy 42 éves szélesszájúorrszarvú-hím. Orrszarvúutódok azonban legutóbb a nyolcvanas években jöttek világra Dvur Králové nad Labemben.

Ez a kelet-csehországi állatkert a világ azon három állatkertjének egyike, amelyben még többfajta orrszarvú él. A déli szélesszájú orrszarvúakon (Ceratotherium simum simum) kívül az állatkertnek vannak keskenyszájú orrszarvúi (Diceros bicornis) – amelyeknek februárban született két utódjuk – és északi szélesszájú orrszarvúi (Ceratotherium simum cottoni) is.

A Dvur Králové-i állatkerté az utolsó három élő északi szélesszájú orrszarvú, az egy hím, Sudan és a két nőstény, Najin és Fatu azonban 2009 óta a kenyai Ol Pejeta rezervátumban él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.