Festékszóróval fújták le II. Erzsébet képét

Festékszóróval lefújták csütörtökön a brit uralkodó portréját a londoni Westminster-apátságban. A rongálás gyanúsítottját, a Fathers 4 Justice kampánycsoport egyik tagját őrizetbe vették.

II. Erzsébet királynő egészalakos képét tavaly festette meg Ralph Heimans Londonban élő ausztrál festőművész. A portré az uralkodó gyémántjubileuma, vagyis trónra lépésének tavalyi 60. évfordulója alkalmából készült.

A hatalmas, 9,5 négyzetméteres alkotást a tavalyi jubileumi ünnepségek idején, az ausztrál főváros, Canberra nemzeti portrégalériájában mutatták be, majd Londonba szállították, és május vége óta az angol-brit monarchia ősi koronázótemplomában volt látható.

Az apátság szóvivőjének hivatalos bejelentése szerint a képet csütörtök délután itt fújta le kék festékkel egy látogató.

A Scotland Yard nem sokkal később rongálás gyanújával őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt, egy 41 éves férfit, akit a Westminster-apátság biztonsági őrei fogtak el.

Az incidens után néhány órával, csütörtök este a Fathers 4 Justice (angol szójáték: Apák az igazságért) nevű, az elvált apák gyermekláthatási jogainak biztosításáért küzdő brit kampányszervezet közölte, hogy egyik aktivistája rongálta meg az uralkodó portréját.

A csoport szerint nem szervezett tiltakozóakcióról van szó, az aktivista saját elhatározása alapján cselekedett. Vasárnap azonban apák napja lesz Angliában, ami azt jelenti, hogy a gyermekük láthatásától elzárt apák számára "érzelmektől fűtött" a jelenlegi időszak, és a festményrongáló aktivista tiltakozó akciója is "kétségbeesett segélykérés" - fogalmaz a szervezet csütörtöki közleménye.

A Fathers 4 Justice mostanában jórészt internetes kampányt folytat, a korábbi években azonban több olyan akciót is végrehajtott, amelyek minden biztonsági intézkedést meghazudtoltak.

Leghíresebb mutatványuk az volt, amikor néhány aktivistájuk 2004-ben a parlamenti alsóház üléstermének vendéggalériájáról lila porral - mint kiderült, ártalmatlan, színezett kukoricaliszttel - töltött gumióvszereket hajigált az akkori brit miniszterelnök, az éppen felszólaló Tony Blair felé; az egyik házilagos porbomba el is találta a kormányfőt.

Nem sokkal később egy aktivista Batmannek öltözve a Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - fő balkonjára jutott fel, ahonnan jeles ünnepeken az uralkodó és hozzátartozói integetnek az alattvalóknak.

A szervezetet olyan elvált apák alapították, akik szerint a brit családjogi törvények megakadályozzák őket gyermekeik rendszeres láthatásában.

A csütörtökön megrongált portré teljes uralkodói díszben ábrázolja a királynőt az apátságban, abban a bíbor palástban, amelyet II. Erzsébet a 60 esztendővel ezelőtti koronázáson viselt.

A trónra lépés tavalyi jubileuma után az idén a csaknem másfél évvel későbbi koronázás 60. évfordulóját ünnepelték Nagy-Britanniában. Az ünnepségsorozat központi eseménye, a hálaadó istentisztelet a múlt héten éppen a Westminster-apátságban, a hat évtizeddel ezelőtti koronázás helyszínén volt, a királynő, a királyi család, a brit miniszterelnök és kétezer meghívott előkelőség jelenlétében.

A megrongált festményt a csütörtöki incidens után a javítás idejére eltávolították az apátságból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.