Férfi szerzetesrendet fogadott be az Emmi

Balogék befogadták a mohai tikverőzés és a mohácsi busójárás mellé az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendet is.

A pálos rend mint magyar alapítású szerzetesrend lelkisége, történelmi és kulturális öröksége, valamint a falu- és tanyagondnoki szolgálat is felkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ágazati értéktárába - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

Az Emmi közleménye emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés 2012-ben alkotta meg a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amely kimondja, hogy az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, az értékvédelem alapjául szolgáló dokumentációt a szigorú nyilvántartás és kutathatóság szabályai szerint meg kell őrizni, az értékeket pedig ápolni, védelmezni és támogatni kell; örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit átfogó értéktárban kell összesíteni.

A törvény szerint az egyes ágazatokért felelős miniszterek területükön meghatározzák a feladatkörükbe tartozó nemzeti értékek körét. A nemzeti értékek ágazati értéktárba való felvételére javaslatot tehet az adott nemzeti értéket gondozó vagy fenntartó természetes vagy jogi személy.

Az Emmi ágazati értéktárában jelenleg 45 elem szerepel, többek között a mohácsi busójárás, a mezőtúri fazekasság, a mohai tikverőzés, a magyar vízilabda sport, valamint több múzeum, könyvtár és levéltár gyűjteménye.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ágazati értéktára a kormány honlapján érhető el.

AZ EMMI közleménye nem ejt szót magáról a Pálosokról. Részletesebben róluk itt olvashatnak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.