Feltörték a Kaspersky honlapját

"Akasztják a hóhért" - mondhatnánk, hiszen fifikás adattolvajok feltörték a Kaspersky Lab vírusellenes, spyware-ellenes, anti-spam és más - éppen a hackerek ellen védő - biztonsági szoftverek amerikai honlapját - olvasható a brit itpro.co.uk hírportálon.

A Kaspersky Lab nevű orosz cég 1997-es megalakulása óta az egyik legismertebb név a különféle biztonságot nyújtó szoftverek  között. 2007-ben a Kaspersky Anti-Virus 6 (amelynek újabb verzióit  mind a mai napig az egyik legmegbízhatóbb vírus ellen védő  szoftvereknek tartják) megkapta az amerikai PC Worldtől a  "szerkesztői díjat" (Editor's choice).

Úgy látszik annyira azért nem megbízható a Kaspersky, hogy a  saját honlapját megvédje. A Hackersblog.org nevű honlap nemrég  jelentette be büszkén, hogy a hétvégén sikeres szoftveres támadást  hajtottak végre a Kaspersky amerikai honlapja ellen.

A támadás pontos típusát a hackerek szaknyelvén SQL Injectionnek  hívják: ez tulajdonképpen olyan módszer, amellyel egy adott honlap  gyengeségeit kihasználva belépnek a központi részbe, és átveszik  felette az irányítást.

A Kaspersky el is ismerte a támadást az usa.kaspersky.com honlap  ellen, és hozzátették, hogy a honlap bizonyos részeit kénytelenek  voltak egy korábbi állapotra visszaállítani, hogy az adattolvaj ne  férkőzhessen kényes információkhoz. A látogatókat ugyanakkor  megnyugtatták: a brit honlapjukat semmilyen támadás nem érte.

Mind Kasperskyék, mind a hackerek megnyugtattak mindenkit, hogy  a támadás csupán "hecc" volt és nem volt rosszindulatú. "A  Kaspersky-srácoknak nem kell amiatt álmatlan éjszakákat tölteniük,  hogy a titkos adataikat terjesztjük" - írták az adattolvajok némi  cinizmussal saját honlapjukon, amikor az ügy először kipattant a The  Register nevű online magazinban. "Nem az a célunk, hogy bizalmas  anyagokra vadásszunk. Pusztán azért csináljuk ezt, hogy rámutassunk  a nagyobb cégek honlapjainál található biztonsági résekre. Nagyon  reméljük, hogy a Kaspersky gyorsan helyrehozza ezt kis  "sebezhetőséget" - tették még hozzá az adattolvajok.

A Kaspersky egyébként nem az egyetlen adatbiztonsággal  foglalkozó cég, amelynek honlapja ellen sikeres támadást hajtottak  végre. Ugyanezek az adattolvajok a BitDefender portugál honlapjára  is betörtek hasonló módszerrel. A BitDefender szóvivője azzal  védekezett, hogy csak egy partnere honlapjáról volt szó és már  "nyomoznak az ügyben, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.