Feltalálták a cipőtalpat, amely sosem csúszik

Szokatlan tesztelésnek vetették alá azt az üvegszálas gumitalpú túrabakancsot, amelyet a kanadai szakemberek fejlesztettek ki. A cipőt egy hidraulikus karokkal mozgatható szobában vetették be, és a bakancs kiállta az instabilitás próbáját. 

A világon egyedülálló bakancsban még a legsíkosabb felületen sem fog tulajdonosa megcsúszni. A Torontói Rehabilitációs Intézet és a Toronto Egyetem kutatói egy speciális lábbeli létrehozásának reményében fogtak közös projektbe, a tervet pedig siker koronázta.

A korábbi, tüskés vagy bordázott cipők ugyan a jégen helytálltak, azonban normál felületen meglehetősen kényelmetlen viseletnek bizonyultak. A kanadai szakemberek által készített cipőtalp sarka hőre lágyuló poliuretánból készül, az anyagban pedig keresztirányban több tízezer vékony üvegszál található. Az így kialakított csiszolópapírszerű felület megakadályozza, hogy a cipő megcsússzon, ám nem csúszós felületen is ugyanolyan érzést biztosít viselőjének, mint hagyományos talajon.

Az újonnan kifejlesztett cipőt szokatlan körülmények között tesztelték. A tesztalanyok egy hidraulikus karokkal mozgatható szobában próbáltak talpon maradni, és a bakancs jól vizsgázott a minden irányba mozgó helyiségben.

A sorozatgyártásra azonban még várni kell. Hiába állítható elő a csúszásmentes sarok viszonylag olcsón és nagy mennyiségben, az eddigi tesztek szerint többszöri használat után az anyag veszít tapadásából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.