Félmilliárdos átverés, avagy drága lett az olcsó hitel

Üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények elkövetéséért vádat emelt a VIII. kerületi ügyészség hat gyanúsítottal szemben, akik 2012 júniusa és 2015 februárja között kedvezményes hitel ígéretével közel 3500 embert csaptak be és rövidítettek meg, mintegy félmilliárd forinttal.

Z. Tamás és társai több céget alapítottak úgymond a hitelközvetítésre. Valójában a nyomozás adatai szerint fogyasztói csoportokba léptették be a jelentkezőket, noha a sajtóban több helyen közölt hirdetéseikben azt ígérték: rövid időn belül és igen kedvező feltételekkel folyósítják számukra a kért összeget. Némely hirdetésük szövegében lényegében azonnali hitelt ígértek.

Azonban a hirdetésekre jelentkezőkkel már azt közölték, hogy az ügyintézés ideje egy hónap. Azt, hogy a kérelmezők meg is kapják a hitelt, továbbra is „garantálták". Ehhez azonban a jelentkezőknek előbb ki kellett tölteni pár nyomtatványt és ki kellett fizetniük „a hitelfolyósításhoz szükséges" regisztrációs díjat, megbízási díjat, valamint előre az első havi törlesztőrészletet.

Kisnyugdíjasok, BAR-listások és más olyan érdeklődők csaptak le a lehetőségre, akikkel a bankok már szóba se álltak, akiknek semmi esélyük nem volt arra, hogy „hagyományos módon hitelhez jussanak". Ezért is volt vonzó számukra Z. Tamásék ajánlata.

Csakhogy Z.-nek és csapatának esze ágában sem volt hitelt nyújtani a jelentkezőknek. Sőt, még a formálisan létrehozott fogyasztói csoportot sem működtették, amelybe a hitelre vágyókat beléptették. Egyetlen céljuk – az ügyészég 450 oldalas vádirata szerint – a sértettek befizetéseinek a megszerzése volt.

 

A Hétvége mellékletből ajánljuk

Hargitai Miklós: Miért féltek? 

Dési András: Forradalmár, nem cukorka 

Rab László: Az öreg indián hazatér 

Bárkay Tamás: Radicsék pótkarácsonya 

Szilasi László: Asszony a fronton 

Kardos Ernő: Kecskékért hagyta ott a nagypolitikát 

Papp Sándor Zsigmond: Orbáni népsínmű

Három hónap híján három év alatt 3445 ügyfél kereste meg őket, akik a fenti címeken csaknem félmilliárd forintot adtak át a csalók cégének, míg végül a BRFK XIV. kerületi kapitányságának nyomozói véget nem vetettek „a vállalkozásnak".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.