Felmentették a Fényevőt - Azt hitték magukról, hogy szentek reinkarnációi

Első fokon felmentette a Fővárosi Bíróság hétfőn a fényevőként ismertté vált férfit, aki téveszmétől vezérelve, egy sajátos, vallási alapokon nyugvó világnézetet kialakítva, családjával együtt éhezett, ennek következtében alig kétéves gyermeke életveszélyes állapotba került.

Kóros elmeállapota miatt felmentette az emberölés kísérletével és kiskorú veszélyeztetésével vádolt, fényevőként ismertté vált férfit a  Fővárosi Bíróság hétfőn kihirdetett elsőfokú ítéletében.

A férfi téveszmétől vezérelve, egy sajátos, vallási alapokon nyugvó világnézetet kialakítva, családjával együtt éhezett, ennek  következtében alig kétéves gyermeke életveszélyes állapotba került. A bíróság ezzel egyidejűleg elrendelte a férfi  kényszergyógykezelését, ahogyan azt az ügyészség korábban  indítványozta. Korábban a vádhatóság 14. életévét be nem töltött  személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés  kísérlete, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűncselekménye miatt  emelt vádat a férfi ellen, de már a perbeszéd során felmentést  indítványozott a férfire.  
Az éhezés következtében a férfi terhes élettársa elvetélt, majd  meghalt, de ez nem volt a mostani per tárgya. A bíró ezzel  kapcsolatban az ítélet indoklása során kitért arra, hogy a nő halála  miatt segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás a vádlott  ellen, ám ezt még az ügyészség bizonyítottság hiányában  megszüntette.

A családra 2007 májusában találtak rá óbudai otthonukban, ekkor  a családanyán már nem tudtak segíteni, az apát és a kislányt  legyengült állapotban találták. A bíróság indoklása során  kifejtette, az alig kétéves gyermek hathónapos csecsemő súlyával  rendelkezett és a vércukorszint csökkenése miatt súlyos  anyagcserezavarral került kórházba. Szakértő szerint ha 72 órán  belül nem kezdték volna meg táplálását, a kislány életét vesztette  volna. Az eljáró bíró úgy fogalmazott: sokkoló felvételeket láttak a  kislányról az eljárás során.

A bíróság megállapította azt is, hogy az élettársak  megszakították a kapcsolatukat a családjukkal, barátaikkal, sajátos  vallási rendszerükben a teljes megvilágosodásra törekedtek.  Fokozatosan alakították át a táplálkozásukat és gyermeküket is e  szerint etették. Időszakonként tisztító kúrákat, böjtöket tartottak.  Azt hitték magukról, hogy különböző szentek reinkarnációi. Az  ellazulásban egy audiovizuális eszköz fény- és hanghatásai  "segítették" őket. A férfire vélhetően emiatt ragadt rá a sajtóban a  fényevő jelző.

A bíróság kimondta: a férfi a cselekmény elkövetésekor és azóta  is téveszméken alapuló tudathasadásos elmezavarban szenved, ennek  hatására kezdett el éhezni. Hozzátette: ennek következményeként már  megtalálása előtt tudatzavart állapotba került, amely teljes  mértékben kizárta beszámíthatóságát. A bíróság álláspontja szerint a  férfi kóros elmeállapota miatt fennáll a veszélye annak, hogy  hasonló bűncselekményt a későbbiekben is elkövet.
A vádlott beteg, nagyon beteg, tetteit jogilag a terhére  értékelni nem lehet - indokolta a bíró a felmentő rendelkezést.

A kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádponttal kapcsolatban a  bíró kifejtette, mivel a kislányt nem vitték orvoshoz sem  születésekor, sem később, nem kapta meg a szükséges védőoltásokat.  Álláspontja szerint a gyermek állapotát nem néhány napos, hanem több  hetes mulasztások okozták, a gyerek szenvedett és több  hétig éhezett.

A férfi még az ítélethirdetés előtt, utolsó szó jogán a bíróság  előtt azt mondta: rájött arra, hogy nem ez a fajta böjtölés a  legjobb tisztítókúra. Hozzátette: soha többet nem fog böjtkúrázni.  Azt mondta: soha nem akarta megölni a gyermekét és veszélyeztetni  sem akarta őt.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védelem azonban a  kényszergyógykezelés elrendelése miatt részleges fellebbezést  nyújtott be. Így a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik, a vádlottat addig is ideiglenesen kényszergyógykezelés alatt tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.