Feljelentést tettek Erőss Zsolték halála miatt

A Hegymászó balesetek című könyv szerzője feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen a Kancsendzöngán ereszkedés közben eltűnt két hegymászó halála miatt.

Neidenbach Ákos szerint hibák sorozata vezetett a két sportember halához. – Milyen expedíció az, amelyik négyfős, abból egy fő, a vezető eleve nem megy a hegyre, mert neki nem ez a feladata?! Maradnak hárman, abból egyikük magashegyi mászásban teljesen tapasztalatlan, ráadásul sosem mászott a többiekkel, és nem is győződtek meg ebbéli képességeiről – mondta a hegymászó a Blikknek, aki szerint Erőss Zsolt volt az egyetlen, aki a szükséges feltételeknek maximálisan megfelelt.

– Valószínűleg energiái jó részét lekötötte, hogy gyakorlatlan társára figyelt, akivel több probléma is adódott a túra során. Részletekről most nem szeretnék beszélni, hiszen a vizsgálatok még meg sem kezdődtek – tette hozzá Neidenbach Ákos, aki szerint az is érthetetlen, hogy egy nappal a csúcstámadók visszaindulása után Kollár Lajos lemondott a hegymászókról.

– Azzal a nevetséges kifogással állt elő, hogy 8000 méter felett nem lehet ennyi időt túlélni. Annál többet lehetett volna tenni, mint hogy felküldünk két holtfáradt serpát, akik végül fel se mentek.

Kollár Lajos, a „Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat vezetője a laptól értesült a feljelentésről. – Annak, aki feljelentést tett, nincs magashegyi tapasztalata, és nem járt a Himalája közelében sem – reagált Kollár Lajos, megjegyezve: az expedíció hegymászásért felelős szakmai vezetője Erőss Zsolt volt, a döntéseket ő hozta a csapatban.

– A Legfőbb Ügyészség július 3-án iktatta a feljelentést, amelyet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tettek – mondta Merhej Raulla, a Legfőbb Ügyészség helyettes szóvivője. Az ügyet most a VI. és VII. kerületi ügyészség vizsgálja. – Feljelentéskiegészítését rendeltünk el, ennek határideje 15 nap, mely hosszabbítható – tette Kovács Gergely ügyész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.