Felfüggesztett börtönt kapott öt kiskutya agyoncsapásáért

Felfüggesztett fogházra ítélte állatkínzásért a zalaegerszegi bíróság egy állatmenhely egykori vezetőjét és a gyepmestert, a vád szerint 2010. decemberében öt egészséges kölyökkutya haláláért felelnek. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőjük felmentésért fellebbezett.

Állatkínzásért felfüggesztett fogházra ítélte a szerdán az egerszegi bíróság a megyeszékhelyi állatmenhely volt vezetőjét, valamint a városi gyepmestert. Öt kölyökkutya elpusztítása miatt marasztalták el őket, nem jogerősen - számolt be az esetről a zalaihirlap.hu.

Bekk Zoltán gyepmester és Simonné Füzi Ildikó tagadta bűnösségét. Bár az esetnek nem volt szemtanúja, ám a bizonyítékok és a tanúvallomások alapján dr. Palkó Tamás bíró megalapozottnak találta a vádiratban leírtakat.  A történet 2010. december 12-ére nyúlik vissza. Aznap a zalaszentgróti állatvédők öt darab egészséges, hathetes kutyakölyköt vittek be az egerszegi állatmenhelyre. A telep vezetője, Simonné Füzi Ildikó elhelyezési gondjaik miatt némi hezitálás után vette át az ebeket, majd az önkéntesek távozása után Bekk Zoltán gyepmesterre bízta azzal, hogy intézze el őket. Bekk Zoltán ezután a kölyköket agyoncsapta, és a telep hullakonténerébe helyezte.
 
Az eset  hamarosan kiderült, amikor az önkéntesek érdeklődtek a kutyák után, ám azok eltűntek, a nyilvántartásban sem maradt nyomuk. Pár nappal később pedig a fenntartó városi önkormányzat által az állatvédők kérésére elrendelt leltáron a hullakonténerből elő is kerültek a kölykök. Boncolásuk megerősítette a gyanút.

A számos állatvédő aktivista érdeklődése mellett lezajlott tárgyaláson kiderült, a menhelyen nem volt felhőtlen a viszony a dolgozók, illetve a telepvezető, és az önkéntesek között. A védelem igyekezett is jól szervezett összeesküvésnek, csapdának beállítani a történteket. Azaz: a túlterhelt menhely nem kedvelt vezetője kényszerhelyzetben fogadott be kölyköket, amelyek elpusztulása miatt felelősségre lehet vonni őket.  A védő kétségének adott hangot amiatt is, hogy a bekerült, elpusztult, majd az önkéntesek által vizsgálatra küldött kölykök azonosak voltak-e.

A kérdéses napon a telep egyik dolgozója tanúja volt annak, amit Simonné a kutyákat Bekk Zoltánra bízta. A férfi visszatérte után meg annyit mondott az asszony: erről csak hárman tudunk, ami sejttette a kutyák sorsát. A botrány kirobbanás után a telepvezető igyekezett a dolgozót befolyásolni is, egyebek mellett rávenni, tagadja le, hogy azon a vasárnap a gyepmester bent járt a menhelyen. Mindezt a következő napokban szokatlanul sűrűvé vált telefonhívásai közvetve is bizonyították.

Bekk Zoltánt állatkínzásért 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházra ítélte a bíróság és 3 évre eltiltotta a gyepmesteri foglalkozástól. Simonné Füzi Ildikó felbujtói szerepéért ugyanilyen tartamú felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Az ítélet nem jogerős: az ügyész tudomásul vette, vádlottak és védőjük felmentésért fellebbezett.

8Forrás: zalaihirlap.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.