Felfüggesztett börtön egy volt rendőrnek

Vesztegetés és sikkasztás miatt 1 év 10 hónap - végrehajtásában 3 évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélt egy volt rendőrt csütörtökön a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság Vígh Zsolt vezette tanácsa Karkus István esetében egy eljárás keretén belül két ügyet tárgyalt. Az elsőrendű vádlott - mint a Szolnoki Rendőrkapitányság akkori rendőr zászlósa - 2008. november 5-én rendőri intézkedés alá vont egy tűzifát szállító teherjárművet.

Mivel annak vezetője túllépte a megengedett vezetési időt, vele szemben szabálysértési eljárást helyezett kilátásba. Karkus azonban azt is felajánlotta a sofőrnek, hogy ő és a szállító cég vezetője egy rakomány tűzifáért cserébe megúszhatja a bírságot.

Emiatt a Szolnoki Nyomozó Főügyészség hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettében emelt vádat ellene, de a bíróság csupán vesztegetés bűntettében találta bűnösnek az időközben lefokozott és elbocsátott rendőrt. Ítéletét úgy szabta ki, hogy annak mértékébe a másik ügyben való társtettesi részvételt is beleszámította.

Karkus István ugyanis társtettesként a Szolnoki Főiskola tiszaligeti campusának építése közben elkövetett sikkasztás ügyében is szerepelt. Guti Péter, egy ipari cég akkori szerelésvezetője 1,1 millió forint értékben rézkábelt tulajdonított el az építőanyagok közül. E bűncselekményben és az ellopott kábelek elszállításában Karkus is segédkezett, ráadásul a rendőr zászlós ingatlanjában helyezték el az eltulajdonított anyagot. Guti Pétert a bíróság sikkasztásért 7 hónap szabadságvesztésre ítélte, a büntetés letöltését két évre felfüggesztette.

Az ítéletek közül egyik sem jogerős, mert azok kihirdetése után az ügyész, valamint a vádlottak három nap gondolkodási időt kértek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.